Americké nálety považuje pakistanská vláda naďalej za nelegálne

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 08:07 • 2 min
Americké nálety považuje pakistanská vláda naďalej za nelegálne

ISLAMABAD - Pakistanská vláda v piatok potvrdila svoj postoj k americkým útokom bezpilotnými lietadlami na území krajiny, ktoré naďalej považuje za protiprávne.

slovakia

left justify in out

Vyjadrila sa tak v reakcii na štvrtkový prejav prezidenta Spojených štátov Baracka Obamu, v ktorom oznámil zavedenie nových pravidiel pre nálety uskutočňované tajne v rámci boja proti terorizmu. Kontroverznú taktiku pritom obhajoval ako legálnu a opodstatnenú a označil ju za najlepší spôsob, ako čeliť teroristickým sprisahaniam proti Američanom.

Islamabad Obamov prejav komentoval slovami, že víta niektoré z vyjadrených myšlienok, a to najmä priznanie skutočnosti, že bezpečnosť nie je možné dosiahnuť "silou ako takou". Americké nálety na severozápade Pakistanu, ktorý je ohniskom náboženského fundamentalizmu a extrémizmu, však naďalej dôrazne odmieta. "Vláda Pakistanu trvalo zastáva názor, že útoky bezpilotnými lietadlami sú kontraproduktívne, prinášajú so sebou straty životov nevinných civilistov, majú ľudskoprávne a humanitárne dôsledky a porušujú princípy štátnej zvrchovanosti, územnej celistvosti a medzinárodného práva," uviedlo vo vyhlásení pakistanské ministerstvo zahraničných vecí. 

Podľa štatistiky britskej Kancelárie investigatívneho žurnalizmu pri náletoch americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Pakistane od roku 2004 zahynulo 3 587 ľudí vrátane 884 civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies