Americká vláda investuje ďalších 59,4 milióna dolárov do vzdelávania väzňov

NETKY.SK • 23 September 2016, 09:40 • 2 min
Americká vláda investuje ďalších 59,4 milióna dolárov do vzdelávania väzňov

WASHINGTON - Vláda Spojených štátov bojuje proti kriminalite a recidivizmu lepším vzdelávaním. Ministerstvo práce a ministerstvo spravodlivosti tento týždeň oznámili, že na tento účel poskytnú spolu 59,4 milióna dolárov (52,9 mil. eur).

slovakia

left justify in out

Granty poputujú do kariérnych center pre ľudí, ktorí práve vyšli z väzenia alebo majú pred sebou posledné mesiace za mrežami. Tento krok je súčasťou širšej iniciatívy vlády prezidenta Baracka Obamu, ktorej cieľom je pomôcť obmedziť recidivizmus a podporiť opätovné začlenenie bývalých väzňov do bežného života.

 

"Čím skôr začnete investovať do ľudí vo väzení, tým lepšia je šanca na ich úspešný odchod z väzenia," uviedol minister práce Thomas Perez. "Musíme k problému pristupovať chytrým spôsobom. Lietacie dvere trestnej spravodlivosti sa musia zastaviť. Ľudí zatvoríme, neposkytneme im žiadny tréning a potom sa tvárime prekvapene, keď sa vrátia," dodal minister.

 

Podľa ministerstva spravodlivosti USA odíde z viac ako 3.000 amerických väzníc každý rok 11 miliónov ľudí. Mnohí majú len málo pracovných zručností a majú problém nájsť si prácu. To ich núti k ďalšej kriminalite.

"Amerika bola vždy krajinou zákonov a príležitostí. Preto sa táto administratíva snaží robiť viac než len zatvárať ľudí. Snažíme sa otvoriť, odomknúť potenciál, ktorý majú. Tieto granty pomôžu ľuďom, ktorí už splatili svoj dlh spoločnosti, presunúť sa z väzenia k prosperite a plne prispieť k ekonomike a životu nášho národa," uviedol minister spravodlivosti v tlačovej správe.

 

Nové federálne granty získali projekty v desiatich štátoch USA. Ide už o tretie kolo takejto finančnej pomoci. Doteraz vláda prerozdelila medzi 41 projektov v 19 štátoch vyše 20 miliónov dolárov (17,8 mil. eur).

 

"Mám pred sebou posledných 30 dní. Počul som o tomto seminári, tak som sa prišiel pozrieť. Začal som sem chodiť a je to najlepší krok, aký som spravil. Keď sa jedny dvere zatvoria, druhé sa otvoria," povedal pre rozhlasovú stanicu NPR Dany z nápravnovýchovného zariadenia v meste New Haven.

 

V tomto zariadení rozbehli vzdelávací program vo februári. Zúčastňujú sa na ňom väzni v posledných šiestich mesiacoch pobytu. Zatiaľ program ukončilo 34 z nich. Naučili sa napríklad aj to, ako absolvovať pracovný pohovor. Viac ako polovica z nich dnes pracuje.

 

Minister práce pri návšteve zariadenia v New Havene účastníkov programu povzbudil: “Zamestnávatelia chcú vidieť schopnosť pracovať v tíme, dochvíľnosť a pracovnú etiku. Myslím si, že vy všetci to máte. A my tvrdo pracujeme na tom, aby tam vonku bolo pre vás ešte viac zamestnávateľov. Už teraz ich vidím čoraz viac. Preto tu s vami pracujeme, aby ste boli pripravení hneď v prvý deň.”

 

Minister spravodlivosti pre NPR uviedol, že mnohí väzni stratili sebadôveru, pretože ľudia okolo nich im opakujú, že so záznamom z väzenia to nikam nedotiahnu a k ničomu nikdy neprispejú. To sa musí podľa neho zmeniť. Vzdelávacie programy by mali väzňom navrátiť sebadôveru a poskytnúť zručnosti potrebné na úspešné znovuzaradenie sa do normálneho života.

 

Časť financií je určená aj na zlepšenie systému registrácie väzňov. V súčasnosti, keď človek opustí väzenie, môže trvať aj niekoľko mesiacov, kým ho zo systému vyradia. To spôsobuje ďalšie problémy pri hľadaní si práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies