Americká spoločnosť J&J prevezme švajčiarsky Actelion za 30 miliárd

NETKY.SK • 26 Január 2017, 12:45 • 2 min
Americká spoločnosť J&J prevezme švajčiarsky Actelion za 30 miliárd

NEW YORK - Americký farmaceutický a kozmetický koncern Johnson & Johnson (J&J) prevezme švajčiarsku biotechnologickú spoločnosť Actelion za 30 miliárd USD (27,93 miliardy eur) v hotovosti. Súčasťou dohody o akvizícii je aj odčlenenie výskumu a vývoja Actelionu do samostatnej firmy.

slovakia

left justify in out

Akvizícia umožní americkej spoločnosti prístup k lukratívnym liekom pre vzácne choroby. Tým docieli diverzifikáciu svojho liekového portfólia v čase, keď hlavný produkt Johnson & Johnson, ktorým je liek Remicade pre pacientov s reumatoidnou artritídou, čelí lacnejšej konkurencii.

 

Johnson & Johnson zaplatí za akciu Actelionu, najväčšej biotechnologickej spoločnosti v Európe, 280 USD. To je o 23 % vyššia hodnota, než akú dosahovala akcia švajčiarskej firmy na záver stredajšieho obchodovania (25.1.) a o viac než 80 % vyššia hodnota, než dosiahla cena akcie Actelionu 23. novembra, teda predtým, než sa objavili prvé správy o tom, že o švajčiarsku spoločnosť je veľký záujem.

 

Ako prvý podal ponuku na prevzatie Actelionu práve Johnson & Johnson, neskôr sa ale z rozhovorov stiahol a o firmu sa začali zaujímať aj ďalšie farmaceutické koncerny. Záujem podľa nemenovaných zdrojov prejavila francúzska spoločnosť Sanofi, situácia sa ale zmenila po tom, ako sa J&J vrátil a v decembri odštartoval exkluzívne rokovania.

 

V rámci dohody o prevzatí sa odčlení divízia výskumu a vývoja firmy Actelion do samostatnej spoločnosti s názvom R&D NewCo, ktorej sídlo bude vo Švajčiarsku a akcie budú kótované na tamojšej burze. Spoločnosť povedie zakladateľ a výkonný riaditeľ Actelionu Jean-Paul Clozel. J&J bude spočiatku kontrolovať v R&D NewCo 16-% podiel, zároveň však bude mať právo zvýšiť tento podiel o ďalších 16 %.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies