Americká Snemovňa reprezentantov schválila kompromisný rozpočet

NETKY.SK • 12 December 2014, 07:50 • 2 min
Americká Snemovňa reprezentantov schválila kompromisný rozpočet

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov schválila vo štvrtok zákon o financovaní federálnych úradov, ktorý počíta s výdavkami vo výške 1,1 bilióna dolárov (885,10 mld. eur).

slovakia

left justify in out

Členovia snemovne prijali návrh zákona, ktorý zabezpečuje financie pre väčšinu federálnych úradov do konca súčasného rozpočtového roku 30. septembra 2015, neskoro večer pomerom hlasov 219:206. Zákon je výsledkom kompromisu medzi demokratmi a republikánmi. Cieľom je zabrániť zopakovaniu situácie z minulého roka, keď Kongres neschválil rozpočet a federálnej vláde došli peniaze, v dôsledku čoho musela obmedziť aktivity a mnohé vládne úrady boli zatvorené viac ako dva týždne.
      

Dosiaľ platný rozpočet federálnej vlády vyprší vo štvrtok o polnoci miestneho času (6.00 h SEČ). Nový zákon o federálnych výdavkoch však ešte musí schváliť Senát, preto chce snemovňa do polnoci prijať aj samostatný zákon o financovaní na najbližšie dni, do hlasovania senátorov.
      

Proti zákonu boli mnohí konzervatívci, pretože neblokuje nedávne prezidentské výnosy týkajúce sa imigrácie. Postavila sa proti nemu aj veľká väčšina demokratov v Snemovni reprezentantov vzhľadom na ustanovenia zmierňujúce reštriktívne opatrenia pre banky a umožňujúce väčšie príspevky pre politikov od veľkých darcov.
      

Obama zákon podporil a váhajúcim demokratov telefonoval, aby ich presvedčil, uviedla agentúra AP. Konečná verzia napokon financuje ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť len do februára, aby mali republikáni v úvodnej časti budúceho roka možnosť pokúsiť sa zastaviť Obamove imigračné reformy, ktoré realizuje z veľkej časti práve tento rezort, dodáva agentúra Reuters.
  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies