Američanov čaká sviatok vďakyvzdania, na ktorom majú spovedať svojich blízkych

NETKY.SK • 23 November 2015, 10:07 • 2 min
Američanov čaká sviatok vďakyvzdania, na ktorom majú spovedať svojich blízkych

WASHINGTON - Moriak, zemiaková kaša, brusnicová omáčka a - smartfóny? Digitálna technológia bude tento rok zrejme prvýkrát na stole na Deň vďakyvzdania v Amerike vítaná, píše agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Celoštátny verbálny historický projekt, ktorý sa začal v roku 2003, ponúka totiž teraz Američanom novú smartfónovú aplikáciu určenú osobitne pre rodinné stretnutia. S jej pomocou majú vyspovedať príbuzných zo staršej generácie a zaznamenať ich rozprávanie, ktoré bude uložené v Kongresovej knižnici.

 

Na sviatok Dňa vďakyvzdania, ktorý bude tento týždeň, sa v USA počas predĺženého víkendu tradične stretávajú rodinní príslušníci aj z veľkých vzdialeností, čo je ideálna príležitosť na zbieranie ich životných príbehov, hovorí Dave Isay, zakladateľ a vedúci projektu známeho ako StoryCorps.

 

Úsilie, aby ľudia urobili rozhovory so svojimi blízkymi - a najmä s tými staršími - dostalo názov Great Thanksgiving Listen (Veľké počúvanie na Deň vďakyvzdania) a Isay ho prirovnal k celonárodnej domácej úlohe. Keby každý zo študentov amerických dejín zaznamenal v tento sviatok hoci len jeden rozhovor, za jediný víkend by mohli zachytiť celú generáciu životov ľudí v USA a ich skúseností, zdôraznil v auguste Isay.

 

"Mnohí ľudia o tom rozmýšľajú, ako keby to bol ich posledný rozhovor, čo by sa chceli spýtať a čo by chceli povedať človeku, ktorý pre nich tak veľa znamená," dodal Isay.

 

Počas 12 rokov StoryCorps zozbierali a uložili do Kongresovej knižnice vyše 60.000 rozhovorov s viac ako 100.000 účastníkmi. Časť z príbehov, ktoré vyrozprávali, už vyšla aj v knižnej podobe.

 

V USA oslavujú Deň vďakyvzdania vždy v štvrtý novembrový štvrtok; tento rok to pripadá na 26. novembra. Američanov teda čaká od štvrtka do nedele predĺžený voľný víkend.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies