Američanku pre urážku Mugabeho obvinili z podvratnej činnosti

NETKY.SK • 3 November 2017, 19:14 • 2 min
Američanku pre urážku Mugabeho obvinili z podvratnej činnosti

HARARE - Zimbabwianska polícia obvinila v piatok občianku Spojených štátov z podvratnej činnosti pre údajnú urážku prezidenta Roberta Mugabeho na Twitteri, kde ho označila za "chorého muža".

slovakia

left justify in out

Dvadsaťpäťročná Martha O'Donovanová tak čelí až 20 rokom väzenia, informuje agentúra AP. O'Donovanovú predtým v Zimbabwe zadržali, pričom ide o prvý takýto prípad, odkedy Mugabe v októbri vymenoval do svojej vlády ministra pre kybernetickú bezpečnosť, uviedla ľudskoprávna skupina Zimbabwe Lawyers for Human Rights (ZLHR). Týmto vymenovaním si od aktivistov vyslúžil kritiku, že sa pokúša obmedziť slobodu sociálnych sietí.

 

Polícia zadržala O'Donovanovú v piatok ráno v hlavnom meste Harare, povedal pre AP hovorca amerického veľvyslanectva David McGuire. "Popieram obvinenia vznesené voči mne ako nepodložené a zlomyseľné," uviedla vo vyhlásení O'Donovanová, pracujúca pre miestnu internetovú televíziu Magamba TV, ktorej cieľovou skupinou je mládež.

 

Polícia obviňuje O'Donovanovú z toho, že na Twitteri uviedla: "Vedie nás sebecký a chorý muž." Bola k tomu pripojená ilustrácia zobrazujúca 93-ročného Mugabeho s katétrom, píše sa v obžalobe. AP pripomína, že skupina ZLHR v minulých rokoch zastupovala približne 200 ľudí, ktorých obvinili z urážania prezidenta Mugabeho.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies