Američania zničia svoje najväčšie zásoby chemických zbraní

NETKY.SK • 4 Február 2015, 10:04 • 2 min
Američania zničia svoje najväčšie zásoby chemických zbraní

PUEBLO - Spojené štáty čoskoro začnú ničiť svoje najväčšie zvyšné zásoby chemických zbraní. Pôjde tak o míľnik v globálnej kampani za odstránenie týchto slabnúcich zbraní.

slovakia

left justify in out

Chemický sklad v Pueble v južnom štáte Colorado plánuje začať s likvidáciou 2 600 ton staršieho yperitu už v marci. Ide o súčasť dlhodobých amerických snáh o naplnenie dohody z roku 1997 zakazujúcej všetky chemické zbrane. Chemikálie sa však ešte aj dnes objavujú v moderných konfliktoch. V apríli 2014 napríklad chlórový plyn zabil v Sýrii 13 ľudí. Kto bol za čin zodpovedný, nie je jasné. Yperit môže spôsobiť pľuzgiere na pokožke, poškodiť oči a zapáliť dýchacie cesty. V Pueble sa nachádza okolo 780 000 delostreleckých granátov obsahujúcich túto chemikáliu. Vojenský sklad Blue Grass v Kentucky rovnako obsahuje chemické zbrane. S ich deštrukciou sa začne o rok až dva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies