Prezidentka dočasne pozbavila riaditeľa SIS výkonu štátnej služby

NETKY.SK • 21 August 2023, 13:47 • 2 min
Prezidentka dočasne pozbavila riaditeľa SIS výkonu štátnej služby

Bratislava - Prezidentka Zuzana Čaputová dočasne pozbavila riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Aláča výkonu štátnej služby. SIS vedie jeho námestník.

slovakia

left justify in out

Voči Aláčovi vzniesli minulý týždeň obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa. S obvinením sa stotožnili dozorujúci aj službukonajúci prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, pripomenul Strižinec. Príslušník SIS sa podľa zákona musí dočasne pozbaviť výkonu štátnej služby, ak by jeho ďalšie ponechanie vo výkone štátnej služby ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby a je dôvodne podozrivý, že spáchal trestný čin. "Tieto dôvody boli naplnené, keďže uvedených trestných činov sa podľa vyšetrovateľa mal Michal Aláč dopustiť v priamej súvislosti s výkonom funkcie riaditeľa SIS, jeho ponechanie vo výkone štátnej služby by ohrozovalo dôležitý záujem štátnej služby, ktorým je efektívne fungovanie domácich a zahraničných partnerských vzťahov založených na vzájomnej dôvere," vysvetlil hovorca. Zároveň poukázal na to, že rovnaký postup uplatnila hlava štátu aj v minulosti v prípade obvinenia vtedajšieho riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského. TASR o tom informoval hovorca hlavy štátu Martin Strižinec.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
TASR/ foto FB
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies