Američania naparili kanadskému výrobcovi lietadiel za dumping brutálne clo 292 %

NETKY.SK • 21 December 2017, 13:55 • 2 min
Američania naparili kanadskému výrobcovi lietadiel za dumping brutálne clo 292 %

BRATISLAVA - USA dospeli k záveru, že kanadský výrobca lietadiel Bombardier dostal vládne subvencie a predal stroje série C na americkom trhu za nižšiu cenu, ako sú výrobné náklady.

slovakia

left justify in out

Podľa konečného rozhodnutia amerického ministerstva obchodu sa majú na tieto lietadlá uvaliť clá vo výške asi 292 percent ceny. Prešetrovanie ďalej preberá americká Komisia pre medzinárodný obchod (ITC), ktorá preskúma, či dumpingová cena a subvencie spôsobili škodu firme Boeing. Definitívne rozhodnutie ITC sa očakáva vo februári budúceho roka.

Americké ministerstvo obchodu sa predajom lietadiel kanadskej firmy Bombardier na americkom trhu zaoberalo na základe návrhu Boeingu, informuje portál bbc.com. Dôvodom sporu je to, že kanadský výrobca v roku 2016 predal 75 strojov C-Series americkej leteckej spoločnosti Delta Air Lines. Boeing tvrdí, že spoločnosť Delta zaplatila cenu 20 miliónov dolárov za kus, čiže výrazne nižšiu ako sú odhadované náklady v sume 33 mil. USD za lietadlo.

Bombardier konštatoval, že ho rozhodnutie amerického ministerstva "hlboko sklamalo". Firma uviedla, že ministerstvo nevzalo do úvahy jej zámer vybudovať závod v USA v rámci plánovaného partnerstva s Airbusom. "Bohužiaľ, rozhodnutie ministerstva obchodu ignoruje dlhodobú podnikateľskú prax v leteckom priemysle vrátane uvádzacích cien a financovania programov výroby lietadiel," dodal Bombardier.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies