AKTUALIZOVANÉ: Kajetána Kičuru po kolapse vzkriesili. Súd mu po prerušení predĺžil kolúznu väzbu!

NETKY.SK • 26 August 2021, 10:38 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Kajetána Kičuru po kolapse vzkriesili. Súd mu po prerušení predĺžil kolúznu väzbu!

BANSKÁ BYSTRICA – V súdnej sieni bolo dnes rušno! Obvinený Kajetán Kičura skončil v rukách zdravotníkov. Bývalý šéf štátnych hmotných rezerv čelí obvineniam z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 26. augusta 11:49

 

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banske Bystrici musel vo štvrtok na istý čas prerušiť neverejné rozhodovanie o tom, či obvinený bývalý šéf Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán Kičura zostane vo väzbe, pretože mu v súdnej sieni prišlo nevoľno. Privolali aj záchranárov, ktorí obvineného ošetrili priamo na mieste. 

 

Kičura je stíhaný za obzvlášť závažný zločin prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Dnešné rozhodovanie sa týkalo právnej otázky, či sa lehota väzby môjho klienta posudzuje podľa paragrafu 76, odsek osem alebo odsek deväť. Sudca pre prípravné konanie rozhodol tak, že sa posudzuje podľa odseku deväť, čo znamená, že môj klient zostáva vo väzbe a vzťahuje sa na neho pôvodná lehota, čiže nie päťmesačná," konštatoval právny zástupca Rastislav Palovič.

 

Súvisiaci článok: Kajetán Kičura ostáva za mrežami. So svojou sťažnosťou na súde neuspel

 

Podľa Paloviča je novela kolúznej väzbe "absolútny paškvil, ktorý vyprodukoval niekto, kto nemá ani teoretické, ani praktické vedomosti z trestného práva". Namiesto toho, aby ju zmierňovala, ju sprísňuje.

 

Bývalý šéf štátnych hmotných rezerv je v kolúznej väzbe od vlaňajšieho apríla a mala trvať do júna. V máji ho ŠTS ponechal vo väzbe do augusta. Voči rozhodnutiu podal sťažnosť nielen obvinený ale aj prokurátor. Najvyšší súd SR zrušil toto uznesenie ŠTS a predĺžil Kičurovu väzbu do októbra.

 

Trestné konanie pre medializované informácie o pochybeniach SŠHR pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a kúpe bytov na Konventnej ulici v Bratislave začala Národná kriminálna agentúra v marci 2020. Kičura odmieta obvinenia súvisiace so zmluvami SŠHR, ako aj podozrenia spojené s dvoma bytmi, ktoré kúpil jeho syn.

 

Prečítajte si tiež: Kajetán Kičura ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies