Veľmi cenný artefakt, ktorý je súčasťou egyptskej histórie, sa na dražbe v Londýne napokon predal

NETKY.SK • 5 Júl 2019, 11:27 • 2 min
Veľmi cenný artefakt, ktorý je súčasťou egyptskej histórie, sa na dražbe v Londýne napokon predal

LONDÝN - Britský aukčný dom Christie's uskutočnil počas včerajšieho dňa v Londýne dražbu 3000-ročnej busty starovekého faraóna Tutanchamona. Akcia sa konala aj napriek protestom zo strany Egypta. Nakoniec aj spoznala nového majiteľa, ktorý za ňu zaplatil viac ako 4,7 milióna libier (5,2 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Káhira vopred vyzývala spoločnosť Christie's, aby dražbu 28 centimetrov vysokej busty, mierne poškodenej v oblasti uší a nosa, zrušila. Podľa egyptského rezortu diplomacie totiž túto kamennú skulptúru v 70. rokoch minulého storočia zrejme odcudzili z chrámu pri Luxore a nelegálne vyviezli do zahraničia.

 

 

Egypt sa usiloval konaniu aukcie zabrániť a s týmto cieľom sa obrátil aj na britský rezort diplomacie a na UNESCO. Pred londýnskou aukčnou sieňou, kde sa dražba konala, protestovala skupina demonštrantov proti nelegálnemu predaju pašovaných starožitností. Christie's tvrdí, že Egypt v minulosti neprejavil o túto bustu záujem, a to i napriek tomu, že sa o jej existencii dlhodobo vedelo a bola "verejne vystavená". Socha z hnedého kremenca pochádza zo súkromnej zbierky starovekého umenia.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

When you get to work with absolute masterpieces

Príspevok, ktorý zdieľa Lilly Murphy (@lillymurphy_art),

 

Káhira tvrdí, že právoplatným vlastníkom busty je egyptský štát. Aukčná sieň naopak argumentovala, že jej pôvod dôkladne overila a že v tomto smere urobila viac, než jej ukladajú zákony. "Tento artefakt nie je a nikdy nebol predmetom vyšetrovania," a neexistujú dôkazy, ktoré by spochybňovali legitimitu jeho vlastníctva, uvádza aukčný dom Christie's.

 

img

 

Podľa všeobecne akceptovaných poznatkov bola Tutanchamonova busta zakúpená v roku 1973 alebo 1974 od nemeckého aristokrata Wilhelma von Thurna. Káhira v roku 1983 zaviedla zákony, ktoré zakazujú vývoz historických artefaktov z krajiny. Tutanchamon zomrel pred vyše 3000 rokmi vo veku 19 rokov. Jeho pozostatky a hrobku objavil v roku 1922 v Údolí kráľov britský archeológ Howard Carter.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies