Alergici pozor: Zaznamenali nárast koncentrácií peľu v ovzduší

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 18:10 • 2 min
Alergici pozor: Zaznamenali nárast koncentrácií peľu v ovzduší

BANSKÁ BYSTRICA – Výrazný nárast denných teplôt v uplynulom týždni prispel k rýchlemu rozbehu tohtoročnej peľovej sezóny a prebudil ku kvitnutiu prvé jarné dreviny.

slovakia

left justify in out

"Aj keď nočné teploty na väčšine územia dosahujú ešte mínusové hodnoty a nočné mrazíky sa sem-tam vyskytnú aj v teplejších oblastiach Slovenska, v uplynulom týždni sme zaznamenali veľmi výrazný nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší, súvisiaci s oteplením s minimom zrážok," konštatovala dnes Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom Peľovej informačnej služby v SR.

 

Podľa Lafférsovej napríklad 17. februára v Banskej Bystrici zachytili prvé peľové zrná jelše a liesky a už 4. marca ich denné koncentrácie dosahovali veľmi vysoké hladiny nielen v tomto meste (1004 peľových zŕn liesky a 238 jelše v m3 vzduchu), ale na celom území Slovenska. V ten istý deň zachytila najvyššie denné koncentrácie peľu aj monitorovacia stanica pri Úrade verejného zdravotníctva v Bratislave a RÚVZ v Trnave. Okrem peľu jelše a liesky sa vyskytoval v ovzduší vo vysokých koncentráciách už i peľ drevín z čeľadí cyprusovité - tisovité, ktorý v Bratislave dosiahol hodnoty až 470 peľových zŕn v kubickom metri vzduchu. V nižších koncentráciách sa vyskytoval ešte peľ topoľov a brestu.

 

"Prognóza na tieto a nasledujúce dni nie je pre ľudí alergických na peľ veľmi priaznivá. Naplno začala peľová sezóna liesky a jelše na celom území Slovenska, preto aj naďalej počas slnečných či veterných dní bez zrážok môžeme očakávať zvýšené koncentrácie peľu v ovzduší. Pokles denných hladín peľu bude ovplyvňovaný zrážkovou činnosťou a nočnými mrazmi," dodala Lafférsová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies