Alergici pozor: Pre oteplenie prudko nastúpila peľová sezóna

NETKY.SK • 7 Apríl 2017, 17:18 • 2 min
Alergici pozor: Pre oteplenie prudko nastúpila peľová sezóna

BANSKÁ BYSTRICA – Peľ brezy sa najbližšie týždne stane najvýznamnejším alergénom. Po skončení peľovej sezóny liesky a jelše sa s nárastom denných teplôt výrazne rozširuje druhové spektrum peľu v ovzduší.

slovakia

left justify in out

„Pokles denných hladín peľu bude naďalej ovplyvňovaný najmä zrážkami,“ doplnila pre agentúru SITA hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravia (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Najvyššie denné koncentrácie peľu v ovzduší v uplynulom týždni boli namerané v Banskej Bystrici, Bratislave, Trnave a Nitre, pričom dominoval peľ brezy, jaseňa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Nižšie denné koncentrácie peľu zachytili monitorovacie stanice v Košiciach a Žiline. „Peľ jelše a liesky sa vyskytoval na väčšine územia už len sporadicky, pretože tieto dreviny už dokvitli a peľ, ktorý sme ešte zachytili, bol transportovaný z horských oblastí s vysokou prikrývkou snehu.
Po predchádzajúcom týždni prudko nastúpila peľová sezóna brezy. Najvyššie koncentrácie peľu brezy zachytila monitorovacia stanica v Trnave a to 1 429 peľových zŕn  v metri kubickom vzduchu. V Banskej Bystrici breza dosiahla maximum 854, v Bratislave 679 a v Nitre 419 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu. Najkritickejšia peľová situácia bola 2. apríla v Banskej Bystrici, keď celková denná koncentrácia peľu v ovzduší dosiahla 2 142 peľových zŕn  v metri kubickom vzduchu,“
uviedla Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

 

Dodala, že dominoval najmä peľ jaseňa, topoľa a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Okrem peľu už uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval aj peľ brestu, duba, hrabu, javora a vŕby. Spóry húb (plesní) boli zastúpené najmä rodom Cladospórium.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies