Nórsko daruje Ukrajine stíhačky F-16, Švédsko by zase malo poskytnúť stíhačky Gripen

NETKY.SK • 24 August 2023, 15:15 • 2 min
Nórsko daruje Ukrajine stíhačky F-16, Švédsko by zase malo poskytnúť stíhačky Gripen

KYJEV / OSLO / ŠTOKHOLM - Nórsko sa rozhodlo darovať Ukrajine stíhačky F-16. Uviedla to vo štvrtok nórska televízna stanica TV2 s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené so situáciou. Počet týchto bojových lietadiel ani časový harmonogram ich dodania Kyjevu nie sú známe. Oslo však dosiaľ správu oficiálne nepotvrdilo. Svoju pomoc prisľúbilo aj Švédsko, ktoré chce poskytnúť stíhačky Gripen.

slovakia

left justify in out

Hovorkyňa nórskeho ministerstva obrany uviedla, že informáciu o darovaní lietadiel F-16 "nemôže potvrdiť ani vyvrátiť". Ak sa tak stane, bude Nórsko po Holandsku a Dánsku treťou krajinou, ktorá Kyjevu takéto stíhačky dodá. AFP dodáva, že Nórsko má celkovo na predaj 57 stíhačiek F-16, z ktorých však 32 už predalo Rumunsku. Na predaji ďalších 12 sa dohodlo s americkou skupinou Draken International, ešte jej ich však nedodalo.

 

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe je vo štvrtok na návšteve Kyjeva. Stretol sa tam s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil ďalšiu pomoc Ukrajine, konkrétne o stíhačkách F-16 však zatiaľ nehovoril. Ohlásený balík pomoci zahŕňa protilietadlové rakety a odmínovacie zariadenia, ako aj zariadenia na opravu kritickej elektrickej infraštruktúry. Dánsko a Holandsko v nedeľu oznámili, že Ukrajine dodajú stíhačky F-16. Dánsko pošle Ukrajine celkovo 19 stíhačiek, pričom prvých šesť by malo dodať okolo Nového roka. Holandsko má týchto lietadiel celkovo 42, no ešte sa nerozhodlo, či Kyjevu pošle všetky.

Švédsko by sa malo pripraviť na odoslanie stíhačiek Gripen na Ukrajinu, aby taktiež pomohli Kyjevu pri obrane pred ruskou inváziou. Ešte predtým však táto severská krajina musí vstúpiť do NATO. Vo štvrtok to uviedla švédska expremiérka a líderka opozičnej Sociálnodemokratickej strany Magdalena Anderssonová.

 

"Nemôžeme nechať Rusko vyhrať. (Stíhačky) Gripen by pre Ukrajinu znamenali veľký rozdiel," povedala Anderssonová. "Aby bola ofenzíva Ukrajiny úspešná, musia byť posilnené jej vzdušné sily," dodala. Podmienkou na odoslanie gripenov na Ukrajinu je podľa nej členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii. Žiadosť Štokholmu o vstup do NATO ešte stále neratifikovali Turecko a Maďarsko.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj cez víkend navštívil Švédsko a vyjadril záujem o získanie stíhačiek Gripen na posilnenie ukrajinských vzdušných síl. Švédsky premiér Ulf Kristersson následne v pondelok povedal, že Švédsko potrebuje svoje stíhačky Gripen na vlastnú obranu. Poukázal tiež na to, že Štokholm ešte stále nie je členom Severoatlantickej aliancie. Švédska vláda v júni uviedla, že ukrajinským pilotom dá možnosť otestovať svoje gripeny, ktoré vyrába švédska firma Saab.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP / Reuters Foto: Reuters
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies