AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa odmietol vyjadriť, súd pokračuje zajtra

NETKY.SK • 12 August 2021, 09:40 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dušan Kováčik sa odmietol vyjadriť, súd pokračuje zajtra

PEZINOK - Súdny proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom dnes pokračoval. Ako zástupca verejnosti sa prišiel pozrieť expremiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico, ktorý odišiel po výpovedi Dömötöra. Medzitým zasahovala NAKA u Petra Petrova. Vypovedať začal podnikateľ Ján Buocik. Na prítomnosť Fica na súde sa vyjadrilo vládne OĽaNO, čítali sa aj listinné dôkazy.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 12. augusta o 19:02

Maroš Žilinka na súde už disponoval súpisom chýb, ktorých sa Dušan Kováčik dopustil počas výkonu funkcie špeciálneho prokurátora. V piatich prípadoch išlo o zneužitie právomoci verejného činiteľa. Prieťahy v konaní boli zistené v 12 prípadoch, ktoré ešte podliehajú vyšetrovaniu.  

 

"V dvoch trestných veciach boli zistené zásadné pochybenia," čítala z listu sudkyňa (cituje Denník N).

 

Pri 38 prípadoch nedošlo k žiadnym pochybeniam. Dušan Kováčik sa odmietol vyjadriť. Či sa prípady týkali aj citlivých alebo vplyvných osôb, dnes na súde neodznelo. 

 

Súdny proces s Dušanom Kováčikom bude pokračovať 13. 8. od 9:00 hod. 

 

Aktualizácia 12. augusta o 16:00

Súd sa v prípade Dušana Kováčika zaoberal aj listinnými dôkazmi vrátane žiadosti údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku prezývaného Kudla o prepustenie z väzby v roku 2017 a tiež rozhodnutia súdu o jeho prepustení.

 

Čítali sa tiež výpovede týkajúce sa údajnej prípravy vraždy policajného vyšetrovateľa Jána Čurillu. Dušan Kováčik totiž podľa obžaloby v tomto prípade neoprávnene poskytoval informácie o veci bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makóovi. Ako listinný dôkaz bol tiež oboznámený audit trestných vecí dozorovaných Dušanom Kováčikom, ktorý ešte v júni tohto roku zverejnila Generálna prokuratúra SR.

 

img

 

Podľa výsledkov je v prípade piatich trestných vecí, ktoré dozoroval Dušan Kováčik, opodstatnená potreba začatia trestného stíhania pre trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa. Dôkazom v procese je tiež podnet, ktorý v roku 2017 zaslal vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár ministerke spravodlivosti Lucii Žitňanskej. V ňom konštatoval, že súdom schválenú peňažnú záruku 100 000 eur, ktorú zložila manželka Ľubomíra Kudličku za jeho prepustenie z väzby, považuje za neprimerane nízku a kritizoval rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie.

Pojednávanie bude pokračovať v piatok 13. augusta.

 

Aktualizácia 12. augusta o 15:01

Politická strana s najpočetnejším zastúpením v NR SR komentovala prítomnosť predsedu opozičného Smer-SD Roberta Fica na dnešnom pojednávaní s Miroslavom kováčikom. 

 

"Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik bol taký špeciálny, že je obvinený zo spolupráce so zločineckou skupinou, z prijímania úplatku, zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z korupcie," reagovala vládna politická strana.

 

 

Fico mal byť na súde arogantný a podľa vyjadrenia OĽaNO mal aj útočiť na novinárov. "Zlé jazyky hovorili, že Robert Fico si to prišiel na súd dopredu vyskúšať, iní to zase prirovnávali k scéne z mafiánskeho filmu Krstný otec. Len čas ukáže, kto mal pravdu," vyhlásila strana na záver.

 

Aktualizácia 12. augusta 12:30

 

Súd s Kováčikom pokračuje výpoveďou podnikateľa Jána Buocika, ktorý tvrdí, že len z médií sa dočítal o výpovedi Mateja Zemana z júla, že peniaze, ktoré odovzdával ako úplatok, mal od neho. „To je úplný nezmysel.“  Zločinecká skupina takáčovci mu nič nehovorí.

 

Buocik na otázku sudkyne, či vedel, s kým má do činenia, keď za ním prišiel Ľubomír Kudlička a predstavil mu Mateja Zemana, odpovedal: „Tušil som.“  

 

Z Kudličku podľa neho nemal strach, ale zo Zemana áno. „Vzhľadom na to, že som vedel, kto to je.“ Buocik spomenul, ako pred zhruba mesiacom stretol Mateja Zemana. Vypovedal o tom v súvislosti s tým, keď vyvracal Zemanove tvrdenie, ktoré odznelo na súde v júli, že 100-tisíc eur získal práve od neho a použil ich aj na údajné uplácanie Dušana Kováčika.

 

„Videl som ho asi pred mesiacom v kaviarni na Ulici odbojárov v Bratislave, kde pravidelne vozievam syna, lebo tam hráva tenis. Videl som Zemana v rozpätí týždňa dvakrát v tej kaviarni intenzívne diskutovať s ďalšou osobou a sám som bol prekvapený, až zarazený, že čo tam Zeman vôbec robí. A tak som si teraz pre seba vysvetlil, že keď ma zbadal, tak mu prišlo vhod použiť mňa v rámci ním odprezentovanej výpovede. Iné vysvetlenie nemám.“ povedal.

 

Dušan Kováčik následne po výpovedi podnikateľa Jána Buocika opäť reagoval, že Matej Zeman klame: „Aj z výpovede tohto svedka vyplýva to, čo tvrdíme od začiatku, že svedok Matej Zeman klame.“

 

Pojednávanie bolo prerušené pre obedovú prestávku, po nej by mali čítať listinné dôkazy.

 

Aktualizácia 12. augusta 11:00

Kováčikov obhajca sa spýtal Dömötöra, ako sa udiala jeho upravená výpoveď, za ktorú dostal podmienku. Dömötör zopakoval to, čo bolo aj v uzneseniach inšpekcie ministerstva vnútra, že ho na krivú výpoveď naviedol Peter Petrov, aby niektoré detaily pred vyšetrovateľom NAKA zmanipuloval.

 

Csaba Dömötör povedal, že po výsluchu, na ktorom krivo svedčil, zavolal Petrovi Petrovovi. „Zatelefonovali sme si, že som všetko povedal. Povedal som mu, že som to trošku domotal. To je celé. On že nevadí, všetko je v poriadk.“ 

 

Dömötör zhrnul, že Zemana skutočne viezol do Towersu s obálkou, vymyslel si len to, že videl dovnútra reštaurácie, ako obálku Zeman odovzdal Makóovi s Böhmom. „To, že mal obálku, ktorú nechal v Towersi, je pravda. Akurát som nevidel, komu ju dal,“ povedal na súde Dömötör.

 

Na spomínaný výsluch ho priviedol operatívec NAKA Ján Kaľavský, ktorý je teraz kľúčovým svedkom v prípade podozrení zo zmanipulovaných výpovedí kajúcnikov. Jeho svedectvo využíva Robert Fico pri spochybňovaní vyšetrovania veľkých korupčných káuz.

 

Dömötör zopakoval, že na výsluchu, keď vlani krivo svedčil, bol nervózny z toho, že ho Petrov zastrašoval. Vraj mu hrozil vysokým trestom odňatia slobody v prípade, že odmietne spoluprácu a pomoc pre Mateja Zemana.  „Ja som vedel, že Petrov disponuje množstvom informácií o prebiehajúcich trestných konaniach, napríklad vedel ihneď, že Matej Zeman začal spolupracovať.“ Zastrašovanie z jeho strany bral vážne.

 

Robert Fico na súde s Kováčikom podráždene odpovedal na otázky novinárov o úplatkoch od oligarchov. "Nie som tu na vašom školení, s vami som skončil, hovoril novinárom. Ukázal svoju obranu: výpovede o úplatkoch od oligarchov pre jeho ľudí sú výmysly, venujte sa súčasnej vláde, to ona manipuluje." 

 

Podľa Kováčika z dnešnej výpovede vyplýva, že Ján Kaľavský zrejme vedel o jeho zmanipulovanej výpovedi, pretože komunikoval s Petrom Petrovom. Kováčik uviedol, že Kaľavský patril do tímu vyšetrovateľov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku, a teda aj oni podľa bývalého špeciálneho prokurátora vedeli o tejto zmanipulovanej výpovedi. Vyšetrovateľ Ďurka vyšetroval aj jeho prípad, a preto podľa Kováčika uňho vraj nie je možné konštatovať zákonné postupovanie. Absentovala uňho nestrannosť,“ povedal Kováčik na súde. Dodal, že prokurátor ÚŠP Michal Šúrek opiera svoju obžalobu voči nemu aj o výpoveď nedôveryhodného Dömötöra.

 

Robert Fico po výpovedi Dömötöra odišiel zo súdu s Kováčikom. Zopakoval, že celý proces považuje za frašku. Za frašku označil aj to, že na dnes predvolaný svedok, takáčovec Matej Zeman, po ktorom je vyhlásené pátranie, sa riadne ospravedlnil.

 

Aktualizácia 12. augusta 10:00

NAKA zasahovala v dome spomínaného Petra Petrova, prezývaného Tiger, po ktorom je vyhlásené pátranie. 

 

Pred tromi týždňami vyhlásili pátranie po svedkoch veľkých káuz. Išlo o Mateja Zemana a Petra Petrova, prezývaného Tiger.  Podľa informácií televízie TA3 dnešný zásah súvisí s vyšetrovaním verejných obstarávaní pre ministerstvá vnútra a práce, sociálnych vecí a rodiny. Zeman aj Petrov sú obvinení z krivej výpovede, krivej prísahy a marenia spravodlivosti.

 

Pôvodná správa

Fico uviedol, že celú záležitosť považuje za politický proces a frašku. Jediným svedkom proti Dušanovi Kováčikovi je podľa neho udavač Ľudovít Makó, z ktorého robia médiá celebritu. Fico dúfa v prípade Dušana Kováčika vo víťazstvo spravodlivosti. „Je to komplot voči jeho osobe." 

 

img

 

Možno vás zaujme: Toto si myslí Robert Fico o bývalom špeciálnom prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi!

 

Podľa Denníka N sa osočil na novinárov: „Čo vás je do toho, či ja komunikujem alebo nekomunikujem s pánom Čižnárom?“

 

Dodal, že nie je pravda, že oligarchovia za jeho vlády dorovnávali platy viacerým funkcionárom. Vypovedali o tom napríklad Ľudovít Makó alebo František Imrecze. Podľa Fica sú to nezmysly.

 

Prečítajte si: Hnutie OĽaNO tvrdí, že Robert Fico preráža politické dno

 

Na súde s Kováčikom dnes vypovedá Csaba Dömötör zo skupiny takáčovcov, ktorý figuruje v kauze zmanipulovaných výpovedí kajúcnikov; za krivú výpoveď nedávno dostal podmienku. Podľa jeho slov Kováčika nepozná. "O 50-tisícoch ja absolútne nič neviem." 

 

Potvrdil však, že pozná Mateja Zemana, ktorý sa z dnešného súdu ospravedlnil. „Mateja Zemana poznám, je môj kamarát, zoznámil som sa s ním asi pred 18 rokmi v SBS, pre ktorú som pracoval. Pracoval som preňho, pokiaľ nás nezadržali.“ 

 

Dömötör Zemana podľa obžaloby voči Kováčikovi viezol autom na stretnutie do kaviarne, kde odovzdal Makóovi 100-tisíc eur, z toho 50-tisíc malo skončiť u Kováčika, čo bývalý špeciálny prokurátor popiera.

 

„Stále trval na tom, že musím myslieť na to, že mám malé dieťa, aby ma nezavreli," povedal Dömötör o Petrovi Petrovovi.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: V kauze Dušana Kováčika vypovedal Norbert Paksi, pojednávanie pokračuje zajtra

 

img

 


Dušan Kováčik je obžalovaný z toho, že bol činný pre zločineckú skupinu takáčovcov a tiež z toho, že prijal úplatok 50 000 eur za to, že Úrad špeciálnej prokuratúry nepodá sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Takisto podľa obžaloby v dvoch prípadoch neoprávnene poskytol informácie o trestných konaniach bývalému šéfovi Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovítovi Makóovi. Bývalý špeciálny prokurátor však trvá na svojej nevine. Stíhaný je väzobne.

 

 

V stredu vypovedali bývalý generálny prokurátor Čižnár, prokurátor Kuruc a bývalý zástupca šéfa odposluchov Paksi. Čižnár vypovedal v prospech Kováčika. Súd by sa zároveň dnes alebo v piatok 13. augusta mal zaoberať opätovnou žiadosťou Dušana Kováčika o prepustenie z väzby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies