Albánsko je opäť bližšie k vstupu do EÚ, potvrdil to aj šéf slovenskej diplomacie

NETKY.SK • 10 Február 2021, 15:59 • 2 min
Albánsko je opäť bližšie k vstupu do EÚ, potvrdil to aj šéf slovenskej diplomacie

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Ivan Korčok svoju pracovnú cestu po krajinách západného Balkánu zavŕšil v stredu 10. februára 2021 návštevou Albánskej republiky. V Tirane rokoval s novou šéfkou albánskej diplomacie Oltou Xhaçka.

slovakia

left justify in out

Hlavným cieľom návštevy bolo prehĺbenie bilaterálnych vzťahov, predovšetkým v ekonomickej oblasti, a vyjadrenie podpory transformačným a reformným procesom Albánska na ceste do Európskej únie (EÚ).

 

img

 

Šéf slovenskej diplomacie zároveň ocenil pokrok, ktorý Albánsko dosiahlo v uplynulom období v oblasti plnenia kritérií pre začatie prístupových rokovaní s EÚ, čo svedčí o silnej politickej vôli a odhodlaní krajiny približovať sa k svojim kľúčovým zahraničnopolitickým cieľom.

 

Partneri sa v rokovaniach venovali aj rozvojovej a humanitárnej spolupráci. Slovensko v roku 2020 poskytlo Albánsku finančný príspevok vo výške 250 000 eur na rekonštrukciu po zemetrasení na severozápade krajiny v novembri 2019, taktiež mikrogranty v celkovej výške 40 000 eur a v rámci dotácií pomáha realizovať niekoľko projektov prostredníctvom Slovak Aid. Rozvojová spolupráca s Albánskom bude prebiehať aj v roku 2021.

 

img

 

Minister I. Korčok na dnešnej návšteve Albánska symbolicky odovzdal aj finančný príspevok Slovenskej republiky 30 tisíc eur na boj proti pandémii COVID-19:

 

"V týchto náročných časoch musia spojenci a priatelia stáť pri sebe a navzájom si pomáhať. Náš príspevok je dôkazom toho, že solidarita so spojencami je pre nás principiálnou záležitosťou," uzavrel minister I. Korčok.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies