Ako vznikajú a fungujú hoaxy? Polícia upozornila na umelé vytváranie hoaxu

NETKY.SK • 29 Marec 2021, 11:51 • 2 min
Ako vznikajú a fungujú hoaxy? Polícia upozornila na umelé vytváranie hoaxu

SLOVENSKO - Polícia upozorňuje na umelé vytváranie hoaxu ako dôkazu o klamstve bojovníkov proti hoaxom.

slovakia

left justify in out

Polícia vysvetlia, že základom je zaužívané heslo „Dnes hoax, zajtra pravda“. Priblížila, že šíriteľ hoaxu si vyberie tému rezonujúcu v spoločnosti a vymyslí, že autorita v štáte ju v minulosti označila za niečo vymyslené a nemožné. Následne konštatuje, že daná autorita je šíriteľkou hoaxu. "Teória by sa dala opísať ako umelé vytvárania hoaxu z niečoho, čo hoaxom nikdy nebolo s cieľom umelej kreácie dôkazu o klamstve bojovníkov proti hoaxom, či už z radov jednotlivcov, alebo štátnych inštitúcií," uviedla polícia na sociálnej sieti.

 

img

Situáciu polícia vysvetľuje  aj na príklade s očkovacími preukazmi a pasmi, keďže sa v súčasnosti uvažuje, aby v nich boli uvedené údaje o zaočkovaní konkrétneho turistu proti koronavírusu, čím by mu bol umožnený vstup do krajiny. Doplnila, že šíritelia nepravdivých informácií uvádzajú, že aj profil Hoaxy a podvody - Polícia SR minulý rok napísala, že medzinárodné očkovacie preukazy či pasy sú hoaxom a že nikdy nebudú potrebné.

 

img

 

Polícia toto tvrdenie odmieta, keďže vo svojom profile nič podobné neuviedla a naopak šírila informáciu o medzinárodnom očkovacom preukaze, ktorý sa v cestovnom ruchu už používa. „Nie je to žiadna novinka, že do niektorých krajín sveta sa dostanete iba v prípade, keď ste zaočkovaní proti konkrétnym ochoreniam. Jednoducho vás na svoje územie nepustia,“ vysvetlila polícia.

 

Súvisiaci článok: Hanba na "tri zimy". Známi slovenskí raperi šíria na sociálnych sieťach hoaxy a strašia verejnosť



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies