V Česku sú pacienti s podozrením na koronavírus

NETKY.SK • 27 Január 2020, 15:40 • 2 min
V Česku sú pacienti s podozrením na koronavírus

Kroměřížská nemocnica v Zlínskom kraji v Čechách, prijala pacienta s podozrením na koronavírus. Nedávno sa vrátil z Číny, uviedla Česká televízia.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zdravotníci muža transportovali z Kroměříža na špecializované oddelenie do nemocnice v Uherskom Hradišti. Odbery budú odoslané do laboratória. Na infekčnom oddelení pražskej Nemocnice Na Bulovce je hospitalizovaná žena, u ktorej lekári čakajú na výsledky testov.

 

Prihlásil sa sám

Štyridsaťročný turista z Kroměřížska sa po dvoch týždňoch po návrate z Číny v pondelok sám prihlásil na pľúcnom oddelení v Kroměřížskej nemocnici s príznakmi chrípky, ktoré sú podobné s koronavírusom. Novinárov o tom v pondelok popoludní informoval hajtman Zlínskeho kraja Jiří Čunek (KDU-ČSL). Informovali Novinky.cz.

 

"Mal príznaky chrípkového ochorenia. Uviedol, že bol na konci decembra a na začiatku januára ako turista v Číne. Naši zdravotníci ihneď urobili potrebné opatrenia, vybavili sa ochrannými pomôckami, pacientovi nasadili rúško a umiestnili ho do izolácie, informovali tiež hygienikov," spresnil hovorca nemocníc Zlínskeho kraja Egon Havrlant.

 

Zlínský kraj tak podľa slov hajtmana dosiahol v rámci Českej republiky nelichotivého prvenstvo. "Z Kroměřížskej nemocnice lekári pacienta previezli špeciálnou sanitkou na infekčné oddelenie Uherskohradišťskej nemocnice, kde sa podrobí ďalším vyšetreniam," podotkol hajtman.

 

Vyšetrenie v Uherskom Hradišti majú podľa neho potvrdiť, alebo vyvrátiť prítomnosť koronavírusov do ôsmich hodín od odobratia vzoriek. Následne poputujú do ďalších laboratórií.

 

 

Prijatá žena a ďalší muž

Na Bulovce bola v noci na pondelok prijatá žena, ktorá spĺňala kritériá na hospitalizáciu kvôli podozreniu na koronavírus. Výsledky testov by mali byť známe v pondelok popoludní, uviedla Kristýna Herrmannová z Kliniky infekčných parazitárnych a tropických chorôb.

 

Na infekčné oddelenie pražskej Nemocnice Na Bulovce bol v pondelok prijatý tiež vietnamský turista.

 

Pacient hospitalizovaný na Bulovce podľa dostupných informácií nebol v Číne ani v žiadnom mieste s rozšírenou nákazou koronavírusov. Nevykazuje ani žiadne symptómy nákazy.

 

V Prahe bol v pondelok nájdený v električke dezorientovaný muž z Vietnamu. S ohľadom na zložitú komunikáciu nie je jasné, odkiaľ pramenia jeho zdravotné problémy, a bol prevezený do Nemocnice na Bulovce.

 

"Potvrdzujeme, že sme prijali vietnamského turistu, ktorý však nevykazuje príznaky koronavírusu. Lekári ho ale samozrejme riadne vyšetrujú," povedala hovorkyňa nemocnice Simona Krautová.

 

Nemocnica Na Bulovce v súvislosti s opatreniami proti šíreniu koronavírusov uviedla, že pre prípadných pacientov má vyčlenené dve izby. Počty lôžok v izolácii by v prípade potreby mohla navyšovať. Informoval portál Novinky.cz.

 

 

Aké sú príznaky?
Nákaza postihuje respiračný trakt človeka a prejavuje sa ako infekcia dýchacích ciest, teda horúčkou, kašľom či pocitom sťaženého dýchania. Prenáša sa z človeka na človeka po úzkom kontakte, ktorý trvá dlhšiu dobu.

 

Viac o prípade sa dozviete v článku "Unikol nebezpečný vírus z laboratória v meste Wu-chan?" alebo pod hashtagom #koronavirus



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies