Ako vyzerajú programy politických strán pre ochranu klímy?

NETKY.SK • 23 Január 2020, 10:59 • 2 min
Ako vyzerajú programy politických strán pre ochranu klímy?

Politické strany, ktoré kandidujú vo februárových parlamentných voľbách, uverejnili svoj volebný program už dávno. Ako sa postavili najsilnejšie strany k otázke udržateľnosti a problému klimatických zmien?

slovakia

left justify in out

Občianske združenie Znepokojené matky spolu s ostatnými ekologickými organizáciami na Slovensku organizovalo prieskum volebných programov jednotlivých politických strán. Plánované opatrenia politických strán hodnotili známkami A+ až E, pričom A+ bola najlepšia a E najhoršia hodnotená známka. Prieskum prebiehal formou dotazníka, s ktorým organizácie oslovili desať politických strán

 

Výsledky hodnotenia
Hodnotenie A+ nezískal žiaden politický subjekt kandidujúci vo februárových parlamentných voľbách. Hodnotenie A získala iba koalícia PS/Spolu. Hodnotenie B dosiahli strany Za ľudí a Sme rodina. Známkou C-boli ohodnotené strany Dobrá voľba, Kresťanskodemokratické hnutie, Most – Híd a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Známku D získala strana Sloboda a Solidarita, známku E získali Smer-SD a SNS.

 

 

Uhlíková neutralita
Všetky strany podporujú dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Žiadna zo strán neuvažuje o skoršom dosiahnutí, napríklad do roku 2040. Všetky strany okrem SaS chcú výraznejšie zníženie produkcie emisií, než súčasných 40 percent, ktoré sa krajiny Európskej únie (EÚ) zaviazali dosiahnuť do roku 2030. PS/Spolu chce zníženie produkcie emisií o 65%, Most – Híd a Za ľudí 55%, KDH a Dobrá voľba 50%, OĽaNO 45%. Vyhlásenie klimatickej núdze podporujú všetky strany okrem KDH a SaS.

 

img

Slovnaft Bratislava

 

Podpora znižovania emisií

Všetky politické strany sa zhodli na tom, že podporujú znižovanie emisií v poľnohospodárstve, presun dotácií z intenzívneho poľnohospodárstva do ekologických a udržateľných foriem poľnohospodárstva. Zároveň všetky považujú za vážny problém znižovanie rozmanitosti rastlinných a živočíšnych druhov a ich vymieranie.

 

img

Ochrana prírody je podľa politických strán veľmi dôležitá

 

Vykonávatelia prieskumu
Prieskum volebných programov vykonávalo OZ Znepokojené matky spolu s ekologickými organizáciami Greenpeace Slovensku,Priatelia Zeme – CEPA, Slovenská klimatická iniciatíva, Fridays for Future Slovensko, Budovy pre budúcnosť, Organizácie Greenpeace Slovensko, Priatelia Zeme - CEPA, Slovenská klimatická iniciatíva (SKI), Fridays for Future Slovensko, Budovy pre budúcnosť, Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, Extinction Rebellion Slovensko, Znepokojené matky a Nestrácajme čas.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies