Pite balenú vodu, hovoria úradníci mestu Ohio, ktoré zasiahla toxická vlaková nehoda

NETKY.SK • 15 Február 2023, 11:39 • 2 min
Pite balenú vodu, hovoria úradníci mestu Ohio, ktoré zasiahla toxická vlaková nehoda

Ako sa otázky okolo príčiny havárie z 3. februára a oficiálnej reakcie na ňu ďalej vynárali, stále sa objavujúci zoznam následkov katastrofy sa stal jasnejším: Vodohospodári sledujú veľký oblak kontaminácie stekajúci po rieke Ohio; asi 3 500 rýb v miestnych vodných tokoch bolo zabitých únikom chemikálií; a čistiace čaty vykopávajú „hrubo kontaminovanú“ oblasť 1 000 stôp okolo železničných koľají, kde sa vytvárajú kaluže butylakrylátu a zhorel vinylchlorid.

slovakia

left justify in out

"Momentálne si myslím, že balená voda je správna odpoveď," povedal riaditeľ Ohio Health Bruce Vanderhoff na utorkovej tlačovej konferencii.

 

Spolu s premýšľaním o ich pitnej vode mnohí obyvatelia uvažovali o svojich možnostiach, pretože nad mestom naďalej visel silný zápach chemikálií. Niektorí miestni obyvatelia uviedli, že zvažujú odchod z východnej Palestíny a sú frustrovaní z toho, ako málo vedia o svojom potenciálnom vystavení toxickým chemikáliám.

 

Bodiah Cepin (21) sa v utorok objavil v miestnom asistenčnom centre a povedal, že strávil čas online skúmaním etylhexylakrylátu, jednej z toxických chemikálií, ktoré unikli z miesta havárie.

 

"Mám záujem presťahovať sa niekam inam, pretože som mladý a upratať to bude trvať roky," povedal Cepin, ktorý oblasť evakuoval a býval so svojím otcom mimo Pittsburghu. "Aj malá veľkosť etylhexylu môže zostať v pôde roky."

 

Podľa federálnych vyšetrovateľov sa vlak Norfolk Southern pravdepodobne vykoľajil pri hraniciach medzi Ohio a Pensylvániou a náhle zasiahol malé mesto požiarom plným znečisťujúcich látok, hrozbou výbuchu a únikom najmenej šiestich toxických chemikálií. Úradníci teraz stoja pred úlohou posúdiť, koľko kontaminácie preniklo do zeme, pôdy a vody.

 

Predstavitelia štátu Ohio sa v utorok zamerali na uistenie obyvateľov, že vzduch vo východnej Palestíne zostáva bezpečný na dýchanie a že tí, ktorí sa minulý týždeň evakuovali, môžu žiť vo svojich domovoch. Napriek rozsahu čistenia, ktoré nás čaká, úradníci naznačili, že k novej kontaminácii nedochádza.

 

Oblak tečúci po rieke Ohio sa pri pohybe riedi a neočakáva sa, že by znečistil pitnú vodu, uviedol na brífingu Tiffani Kavalec, vedúci oddelenia povrchových vôd Ohio Environmental Protection Agency. Okrem toho ryby neumierajú, povedala Mary Mertz, riaditeľka Ohio Department of Natural Resources, čo naznačuje, že do miestnych vôd nepriteká nová kontaminácia.

 

Originálny článok v angličtine si môžete prečítať tu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies