Slovensko je na chvoste rebríčka krajín podľa dostupnosti benzínu

NETKY.SK • 27 Júl 2020, 14:23 • 2 min
Slovensko je na chvoste rebríčka krajín podľa dostupnosti benzínu

Bratislava - Obyvatelia Slovenska si môžu za priemernú mzdu kúpiť zhruba 716 litrov benzínu. Vyplýva to z rebríčka európskych krajín, podľa dostupnosti benzínu pre obyvateľstvo.

slovakia

left justify in out

Slovensko je na chvoste

Ruská agentúra RIA Rating zostavila rebríček európskych krajín z hľadiska dostupnosti benzínu. Na posúdenie prístupnosti paliva v rôznych krajinách odborníci vypočítali množstvo benzínu, ktoré môžu obyvatelia konkrétnej krajiny kúpiť za priemernú mesačnú mzdu.

 

Na zostavenie ratingu sa použili údaje o priemerných cenách benzínu s oktánovým číslom 95 na začiatku júla 2020.

 

Podľa výsledkov si obyvatelia Slovenska môžu za priemernú mzdu kúpiť 715,8 litrov paliva. S týmto ukazovateľom sa krajina umiestnila na spodku rebríčka, a to na 26. mieste medzi 32 európskymi štátmi.

 

img

 

Autori rebríčku tiež poznamenali, že v porovnaní so začiatkom roka 2020 cena 95 benzínu na Slovensku klesla o 13,1% a cena nafty o 17,2%.

 

Rakúsko je medzi lídrami

Luxembursko sa stalo lídrom rebríčku. Obyvatelia tejto krajiny si môžu za svoju priemernú mzdu kúpiť asi 3,2 tisíc litrov benzínu.

 

"Ceny pohonných hmôt v tejto krajine sú relatívne nízke, zatiaľ čo platy patria medzi najvyššie v Európe. Druhé miesto obsadilo Nórsko, kde si obyvatelia môžu kúpiť 2,6 tisíc litrov. Benzín v tejto krajine je relatívne drahý, ale zároveň sú veľmi vysoké platy," poznamenali autori ratingu.

 

Tretie miesto v rebríčku obsadilo susedné Rakúsko, jeho obyvatelia si môžu za priemernú mzdu kúpiť viac ako 2,5 tisíc litrov benzínu.

 

img

 

Česká republika sa umiestnila na 19. mieste v rebríčku, s priemerným platom u susedov je možné natankovať 933 litrov benzínu. Poľsko je na 22. mieste, jeho obyvatelia si za priemernú mzdu kúpia 877 litrov benzínu.

 

Maďarsko a Ukrajina sú na spodku ratingu a umiestnili sa na 30. a 32. miestach. Maďari si môžu kúpiť za priemerný plat približne 670 litrov benzínu, zatiaľ čo Ukrajinci - iba 395 litrov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona