AKTUALIZÁCIA: Maroš Žilinka odmietol tvrdenie o selekcii médií

NETKY.SK • 10 September 2021, 12:04 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Maroš Žilinka odmietol tvrdenie o selekcii médií

BRATISLAVA - Podľa Žilinku je paragraf 363 opodstatnený a zrušením týchto oprávnení by sa z generálneho prokurátora stal len štatista. Povedal to pred Ústavnoprávnym výborom, na ktorý ho pozvali. Žilinka zdôraznil, že za každým jedným svojím rozhodnutím a vyhlásením si stojí. Taktiež sa ohradil voči tvrdeniu podpredsedu výboru Alojza Baránika. Súčasne zdôraznil, že GP robí maximum pre rýchle a flexibilné informovanie verejnosti.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 10. septembra 15:47

 

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nerozumie situácii, ktorá vznikla v súvislosti s mediálnym výstupom Generálnej prokuratúry (GP) ani reakciám, ktoré ju sprevádzajú. Šéf prokurátorov to uviedol na piatkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, na ktorý bol pozvaný, aby vysvetlil, prečo sa na minulotýždňové vyhlásenie GP k uzneseniam o zrušení obvinení nedostali všetky médiá, ktoré prejavili záujem.

 

Súvisiaci článok: Na tlačovú besedu Generálnej prokuratúry nepustili Denník N, SME ani Aktuality

 

Žilinka zdôraznil, že GP robí maximum pre rýchle a flexibilné informovanie verejnosti, odmietol tvrdenie o selekcii médií. Zopakoval argumenty o kapacitných dôvodoch i pandemickej situácii, ktoré predurčili, že prítomné na vyhlásení GP budú štyri celoštátne televízie i dve agentúry a prostredníctvom online prenosu TASR bude zabezpečené zverejnenie obsahu širokej verejnosti.

 

"Tvrdenie, že sme niekoho nepustili, že niekto dostal a nedostal pozvanie, nezodpovedá realite. Jednoducho, zvolili sme v závislosti na podmienkach najefektívnejší formát plošného informovania.“ 

 

 „Čudujem sa, že to vzbudilo také reakcie.“  Generálny prokurátor čelil otázke, či môže dať do budúcnosti prísľub, že sa niečo podobné nebude opakovať. Odpovedal, že nemá dôvod dávať nejaký prísľub. Poznamenal však, že ak prokuratúra usporiada tlačovú konferenciu, bude hľadať väčšie priestory.

 

Poukázal na to, že nešlo o prvý prípad takto zvoleného informovania zo strany GP, pričom ho doteraz nikto nenamietal. Dodal, že GP odpovedala na všetky otázky všetkých médií, ktoré boli k téme vyhlásenia prokuratúre doručené.


Poslankyňa Monika Kozelová  uviedla, že „ide o tú formu, akou ste odpálili ostatných“. Dodala, že poslanci „nechcú zle“ Žilinkovi, len mu chcú vysvetliť, aby sa to v budúcnosti nestávalo. Poslanec Róbert Halák sa ospravedlnil všetkým novinárom.

 

Člen výboru Roman Foltin apeloval, aby sa nehľadalo právne zdôvodnenie, prečo sa to takto urobilo, ale spôsob, ako v budúcnosti zabezpečiť účasť pre všetkých, ktorí o to prejavia záujem.

 

Priamo o to šéfa prokurátorov požiadal poslanec Jozef Pročko. "Prosím, robte tie tlačové konferencie v budúcnosti tak, aby sa tam mohli dostať všetci novinári.“ 

 

Podpredseda výboru Miroslav Kollár (nezaradený) upozornil, že podobné prípady znižujú dôveryhodnosť prokuratúry. Kollár je totiž presvedčený, že záleží nielen na tom, čo sa robí, ale aj ako sa to robí. "V konečnom dôsledku verejnosť si nebude pamätať, koľko vyhlásení ste promptne a rýchlo dali, ale to, že ste v istej citlivej veci postupovali tak, že to vyvoláva otázky a pochybnosti.“ 

 

Žilinka na rokovaní uviedol, že formy mediálnych výstupov sa budú odvíjať od témy, ktorú bude potrebné komunikovať a tiež od priestorových možností. "Ak bude potrebné zorganizovať tlačovú konferenciu, budeme hľadať možnosti mimo priestorov GP," povedal Žilinka.

 

Aktualizácia 10. septembra 13:40

 

Odmietam, aby boli vytrhávané z kontextu jednotlivé vety zo všetkého, čo bolo povedané. Tak na vypočutí, ako aj v súčasnej dobe,“ reagoval na otázku, či sa v porovnaní s verejným vypočutím pred voľbou šéfa prokuratúry nezmenil jeho postoj na znenie sporného paragrafu. „Zastávam konzistentný názor k tomuto inštitútu.“

 

Zopakoval, že bez tohto oprávnenia by sa stal generálny prokurátor štatistom. „Nezostávalo by mi nič iné, len skonštatovať porušenie zákona s dôvetkom, že nemôžem prijať na základe vzniknutej nezákonnosti opatrenie.“

 

Kritizoval, že sú spochybňované rozhodnutia autorít. Odmietol, že by sa GP SR vo svojich rozhodnutiach prikláňala na stranu obhajoby. „Na všetky jej námietky, na ktoré má v trestnom konaní nárok, musí GP SR zareagovať a zaujať stanovisko.“ 

 

Ďalej zdôraznil, že nevie o žiadnych podivných rozhodnutiach a za každým jedným svojím rozhodnutím a vyhlásením si stojí. Ohradil sa voči tvrdeniu podpredsedu výboru Alojza Baránika (SaS), že svojimi reakciami vyvoláva vášne a vykonáva politickú činnosť. „Toto je aká obludnosť. Čo ja mám s politikou? Nič,“ zdôraznil s tým, že nie je pravda ani to, že by sa vyhýbal zdôvodňovaniu svojich rozhodnutí.

 

Pôvodná správa

 

Ondrej Dostál citoval Žilinkovu odpoveď počas jeho vypočutia na funkciu generálneho prokurátora. „Bolo by dobré zaoberať sa oprávnením generálneho prokurátora rušiť právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na Úrade špeciálnej prokuratúry robilo posledné roky šarapatu,“ povedal Žilinka na adresu paragrafu 363 na verejnom vypočutí. Dostál doplnil, že Žilinkov kritický tón sa v súčasnosti vytratil.

 

Prečítajte si: Maroš Žilinka neprišiel na mediálny výbor!

Žilinka zdôraznil, že jeho osobný pohľad na inštitút sa žiadnym spôsobom nezmenil. Jeho vyjadrenie o šarapate treba podľa Žilinku chápať tak, že sa tento paragraf zneužíva obhajobou na tvorbu obštrukcií. „Nie je profesionálne, aby mimoriadny opravný prostriedok odôvodňovala obhajoba presne rovnakými skutočnosťami, ako boli uvedené v riadnom opravnom prostriedku.“  Nejde preto podľa jeho slov o odmietanie inštitútu z hľadiska jeho potreby pre garantovanie práv obvinených alebo poškodených.

 

Možno vás zaujme: Maroš Žilinka dnes reagoval na sťažnosti médií, ktoré nevpustili na tlačovú besedu


Na základe paragrafu 363 Trestného poriadku generálna prokuratúra 31. augusta zrušila obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež dve obvinenia voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies