Ako si zvyknúť na zdravú lásku po dlhom toxickom vzťahu a prečo je to také náročné?

NETKY.SK • 17 Február 2024, 15:30 • 2 min
Ako si zvyknúť na zdravú lásku po dlhom toxickom vzťahu a prečo je to také náročné?

Toxický vzťah je nezdravý a nefunkčný vzťah, ktorý nám ubližuje a podkopáva našu sebaúctu. Ak sme dlho žili v takomto vzťahu, môže nám byť ťažké nájsť a prijať zdravú lásku. Prečo je to tak a ako sa s tým vysporiadať?

slovakia

left justify in out

Čo je toxický vzťah a ako ho spoznať?

Toxický vzťah je vzťah, v ktorom sa cítime nepodporení, nepochopení, ponížení, napadnutí, kontrolovaní alebo manipulovaní. Toxický vzťah nám odoberá energiu, šťastie a sebavedomie. Nie je to bezpečný vzťah, v ktorom môžeme byť sami sebou a rásť.

Toxický vzťah môže mať rôzne podoby a prejavy, napríklad:

- Neustále hádky, obviňovanie, kritika, urážky;

- nedôvera, žiarlivosť, vydieranie, lži;

- ponižovanie, znevažovanie, ignorovanie, zľahčovanie;

- kontrola, ovládanie, izolácia, zákazy;

- zneužívanie, násilie, hrozby, strach.

Toxický vzťah môže byť ťažké rozpoznať, pretože sa často začína nenápadne a postupne sa zhoršuje. Môžeme si zvyknúť na také správanie a považovať ho za normálne. Môžeme mať pocit, že si to zaslúžime, že je to naša chyba, alebo že sa to zmení. Môžeme mať nízku sebaúctu a strach z opustenia. Môžeme byť závislí na našom partnerovi alebo partnerke a mať ilúzie o láske.

Prečo je ťažké nájsť a prijať zdravú lásku?

Ak sme dlho žili v toxickom vzťahu, môže to mať negatívny vplyv na naše vnímanie seba, lásky a vzťahov. Môžeme mať problémy s týmito aspektmi:

Sebavedomie: Toxický vzťah nám ubral na našej sebaúcte a sebaláske. Môžeme mať nízke sebavedomie, pocit menejcennosti, viny, hanby, alebo nenávisti k sebe. Môžeme si myslieť, že nie sme hodní lásky, že nikoho nezaujmeme, alebo že nikto nebude lepší ako náš bývalý partner alebo partnerka.

Dôvera: Toxický vzťah nám narušil našu dôveru v seba, v druhých ľudí a v život. Môžeme mať strach z opustenia, zrady, sklamaní, alebo zranenia. Môžeme mať problémy s otvorenosťou, komunikáciou, intimitou, alebo záväzkami. Môžeme byť podozrievaví, žiarliví, neistí, alebo paranoidní.

Emócie: Toxický vzťah nám spôsobil veľa bolesti, smútku, hnevu, frustrácie, alebo depresie. Môžeme mať ťažkosti s vyjadrovaním, spracovaním, alebo regulovaním našich emócií. Môžeme byť citliví, podráždení, apatickí, alebo agresívni. Môžeme mať traumu, fóbie, úzkosti, alebo panické záchvaty.

Vzorce: Toxický vzťah nám vytvoril nezdravé vzorce myslenia, cítenia, a správania. Môžeme mať skreslené presvedčenia, očakávania, alebo hodnoty. Môžeme mať nereálne ideály, ilúzie, alebo fantázie. Môžeme mať závislosť, závislú osobnosť, alebo závislé správanie. Môžeme mať tendenciu opakovať rovnaké chyby, vstupovať do rovnakých typov vzťahov, alebo priťahovať rovnaké typy partnerov.

Všetky tieto faktory nám môžu sťažovať nájsť a prijať zdravú lásku po toxickom vzťahu. Môžeme mať problémy s identifikovaním, vyjadrovaním, alebo napĺňaním našich potrieb, túžob, alebo hraníc. Môžeme mať problémy s rozlišovaním, čo je zdravé a čo nie, čo je láska a čo nie, čo je dobré a čo nie. Môžeme mať problémy s adaptáciou, zmenou, alebo rastom.

Prechod na zdravú lásku

Zvyknúť si na zdravú lásku po toxickom vzťahu nie je jednoduché, ale je to možné. Vyžaduje si to čas, trpezlivosť, odvahu, a pomoc. Tu je niekoľko krokov, ktoré nám môžu pomôcť:

Ukončiť toxický vzťah

Prvým a najdôležitejším krokom je ukončiť toxický vzťah a prerušiť kontakt s naším bývalým partnerom alebo partnerkou. Toxický vzťah nám nedovolí uzdraviť sa, nájsť šťastie, alebo zažiť zdravú lásku. Musíme sa ho zbaviť, aby sme sa mohli oslobodiť a posunúť ďalej.

Vyhľadať pomoc

Druhým krokom je hľadať pomoc, podporu, a porozumenie. Nemusíme to zvládať sami. Môžeme sa spoľahnúť na našich priateľov, rodinu, alebo iných dôveryhodných ľudí, ktorí nám budú stáť pri boku, poskytnú nám rady, útechu, alebo pomoc. Môžeme tiež vyhľadať odbornú pomoc, napríklad psychológa, terapeuta, alebo kouča, ktorý nám pomôže pochopiť, spracovať, a prekonať naše problémy.

Pracovať na sebe

Tretím krokom je pracovať na sebe, na našom sebavedomí, dôvere, emóciách, a vzorcoch. Musíme sa naučiť milovať seba, rešpektovať seba, veriť seba, a starať sa o seba. Musíme sa naučiť rozpoznávať, vyjadrovať, a napĺňať naše potreby, túžby,

Zdravá láska je láska, ktorá nám prináša radosť, pokoj, a naplnenie. Zdravá láska je láska, ktorá nám dodáva silu, sebavedomie, a rast. Zdravá láska je láska, ktorá nám umožňuje byť sami sebou, mať svoj priestor, a svoju slobodu. Takáto láska je tá, ktorá nám rešpektuje, podporuje, a inšpiruje. Zdravá láska je láska, ktorá nám dáva zmysel, hodnotu, a cieľ.

Zvyknúť si na pravú lásku po dlhom toxickom vzťahu je výzva, ale nie je nemožná. Vyžaduje si to prácu, trpezlivosť, odvahu, a pomoc. Ale stojí to za to. Pretože zdravá láska je to, čo si všetci zaslúžime. A zdravá láska je to, čo nás robí šťastnými.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: svetzeny.sk, hedepy.sk, odzadu.startitup.sk, klub.akcnezeny.sk, psychologytoday.com, helpguide.org, healthline.com; titulná foto: helpguide.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies