Digitálna detox: Ako si oddýchnuť od technológií a znovu objaviť offline svet

NETKY.SK • 15 December 2023, 21:15 • 2 min
Digitálna detox: Ako si oddýchnuť od technológií a znovu objaviť offline svet

V tomto článku sa zameriame na otázky spojené s digitálnym presýtením a ponúkneme cenné nápady a tipy, ako si oddýchnuť od technológií a znovu objaviť offline svet, kde sa nám môže ponúknuť priestor na vnímanie okamihov a hlbší kontakt s okolitým svetom.

slovakia

left justify in out

V dobe, kedy nás digitálny svet obklopuje vo všetkých smeroch, stáva sa nevyhnutnosťou zastaviť sa na chvíľu, odpojiť sa od nekonečného prúdu informácií a znovu objaviť kúzlo offline života. Téma digitálnej detoxikácie sa stáva čoraz aktuálnejšou v našich rušných životoch, kde smartfóny, počítače a sociálne siete dominujú našej pozornosti.

V tomto článku sa zameriame na otázky spojené s digitálnym presýtením a ponúkneme cenné nápady a tipy, ako si oddýchnuť od technológií a znovu objaviť offline svet, kde sa nám môže ponúknuť priestor na vnímanie okamihov a hlbší kontakt s okolitým svetom.

Obdobie bez rozptyľovania

Digitálny detox označuje časové obdobie, keď sa človek zdrží používania technologických zariadení, ako sú smartfóny, televízory, počítače, tablety a stránky sociálnych médií. „Detoxikácia“ z digitálnych zariadení sa často považuje za spôsob, ako sa zamerať na sociálne interakcie v reálnom živote bez rozptyľovania. 

Ak sa ľudia aspoň dočasne vzdajú digitálnych zariadení, môžu sa zbaviť stresu, ktorý pramení z neustáleho pripojenia.

Než sa rozhodnete, či je to pre vás to pravé, zvážte niektoré potenciálne výhody a metódy digitálneho detoxu.

Dôvody pre digitálny detox

Pre mnohých ľudí je pripojenie a ponorenie sa do digitálneho sveta len súčasťou každodenného života. Podľa výskumu spoločnosti Nielsen Company strávi priemerný dospelý v USA približne 11 hodín denne počúvaním, sledovaním, čítaním alebo interakciou s médiami.

Existuje mnoho dôvodov, prečo sa možno budete chcieť na krátky čas vzdať svojho mobilného telefónu a iných zariadení. Možno si budete chcieť užiť čas pre seba bez rušenia, ktoré vytvára váš telefón a iné zariadenia. V iných prípadoch môžete mať pocit, že používanie vášho zariadenia sa stalo nadmerným a pridáva do vášho života príliš veľa stresu. V niektorých situáciách môžete mať dokonca pocit, že ste na svojich zariadeniach závislý, čo môže viesť k fyzickým, psychickým a sociálnym problémom.


Život v sieti

Zatiaľ čo ľudia majú často pocit, že si nedokážu predstaviť život bez svojich technologických zariadení, výskumy a prieskumy zistili, že používanie technológií môže tiež prispieť k stresu. 

V American Psychological Associations' každoročného prieskumu Stress in America uviedla pätina dospelých v USA (približne 18 percent) používanie technológií ako významný zdroj stresu vo svojom živote. Pre mnohých je to všadeprítomné digitálne pripojenie a neustála potreba neustále kontrolovať e-maily, texty a sociálne médiá, čo predstavuje väčšinu tohto technologického stresu.

Jedna štúdia vykonaná výskumníkmi vo Švédsku zistila, že ťažké používanie technológií medzi mladými dospelými súvisí s problémami so spánkom, depresívnymi symptómami a zvýšenou hladinou stresu.

Ako teda na to? Prinášame vám tipy.

1. Naplánujte si čas mimo obrazoviek počas dňa

Ak pracujete na počítači, je ťažké vyhnúť sa obrazovkám, čo znamená, že je ešte dôležitejšie uprednostniť odtrhnutie. Nastavte si čas v kalendári alebo pomocou budíka v telefóne, ktorý vám pripomenie, že máte ísť na prechádzku alebo zjesť obed mimo vášho počítača.

A nezabudnite nechať telefón doma.

2. Vypnite svoj telefón v určitom čase

Skúste vypnúť pred večerou a do nasledujúceho rána. Používatelia zariadení Apple a Android môžu povoliť nastavenia bez vyrušovania, ktoré môžu stíšiť upozornenia, upozornenia a hovory.

3. Znovu objavte papier

Ak ste si niekedy všimli, že čítanie knihy je uspokojivejšie ako čítanie na tablete. Knihy nielenže ponúkajú menej rozptýlenia, ale aj recenzia uverejnená v roku 2019 v Journal of Research in Reading naznačila, že keď čítame na papieri, efektívnejšie a uvedomelejšie ako pri čítaní na obrazovke.

4. Vypnite upozornenia

Je ťažké dať svojim mobilným zariadeniam pohov, keď sa dožadujú vašej pozornosti častými upozorneniami.

Začnite teda svoju digitálnu detoxikáciu jednoduchou opravou: Vypnite upozornenia pre nepodstatné aplikácie. Potrebujete vidieť každý lajk na Instagrame? Pravdepodobne nie. Možno však budete chcieť od svojho šéfa upozornenie na e-mail.

Vyberte si, ktoré upozornenia sú pre vás dôležité.

5. Zóny bez zariadenia

Máte problém stráviť hodinu bez internetu? Premýšľajte o svojom digitálnom detoxe ako o priestorovom, nie ako o časovom, a to tak, že vo svojom dome vytvoríte oblasti bez technológií. Možno ste sa rozhodli nepoužívať telefón v kuchyni, aby ste mohli variť a jesť s blízkymi. Alebo možno zakážete notebooky a herné zariadenia v spálni, aby ste sa mohli lepšie uvoľniť pred spaním.

Ak ponecháte určité zariadenia mimo určených miestností, možno sa vám bude ľahšie držať detoxu a užívať si priestor bez toho, aby ste siahali po telefóne.

Zdroje:

https://www.verywellmind.com/why-and-how-to-do-a-digital-detox-4771321

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/how-to-do-a-digital-detox-without-unplugging-completely/

https://www.health.com/mind-body/digital-detox

https://www.plume.com/homepass/blog/7-digital-detox-tips-to-promote-better-mental-health/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: tickhr.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies