Ako sa chrániť pred kyberútokmi?

NETKY.SK • 8 December 2021, 09:09 • 2 min
Ako sa chrániť pred kyberútokmi?

BRATISLAVA - Ozbrojené sily Slovenskej republiky radia, ako zvýšiť digitálnu bezpečnosť. Dá sa to udržiavaním aktualizovaného softvéru, využívaním antivírusov a firewall, ale aj používaním silných hesiel.

slovakia

left justify in out

Ozbrojené sily (OS) SR upozornili, že kyberpriestor je novodobým bojiskom, v ktorom vznikajú a prebiehajú novodobé konflikty.

 

img

 

Silné heslo by malo obsahovať kombináciu malých a veľkých písmen, číslic a špeciálnych znakov. Armáda radí nikdy nevyužívať to isté heslo dva alebo viackrát. Odporúča tiež program na správu hesiel. K vytvoreniu dodatočnej ochrany v oblasti online identifikácie radí použiť viacfaktorové overenie.

 

img

 

OS SR vyzývajú k obozretnosti aj v súvislosti s tzv. phishingom (podvodnými mailami). "Buď opatrný pri emailoch, ktoré dostaneš, pozri sa, odkiaľ prišli a sleduj, či neobsahujú gramatické chyby," radia. Dobré je tiež neotvárať maily od cudzích ľudí. Zároveň však varujú, že škodlivé linky môžu prísť aj od menej opatrných priateľov.

 

img

 

Zásady kyberbezpečnosti treba dodržiavať aj pri používaní mobilného telefónu. Rovnako je dôležité zálohovať si dáta a chrániť citlivé osobné údaje. V prípade nutnosti použitia verejnej Wi-Fi siete sa odporúča použiť pripojenie cez VPN, ktoré šifruje komunikáciu.

 

img

 

Dôležité je tiež pravidelne kontrolovať svoje online účty. "Pod online účty spadá internet banking, ale aj bežné používateľské účty na sociálnych sieťach alebo platformách ako napríklad google," uviedli OS SR.

 

Možno vás zaujme: Black Friday láka aj kyberzločincov. Na čo si máme dávať pozor?

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies