Ako požiadať o starobný dôchodok?

NETKY.SK • 27 Október 2023, 10:00 • 2 min
Ako požiadať o starobný dôchodok?

BRATISLAVA - Mnohí z nás sa šťastne dožívajú dôchodkového veku. Prezradíme vám, čo všetko musíte preto, aby ste ho dostávali, urobiť.

slovakia

left justify in out

Ako požiadať o starobný dôchodok a aké doklady je potrebné predložiť


Starobný dôchodok je dôchodková dávka, ktorá sa za podmienok ustanovených zákonom č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov poskytuje zo starobného poistenia. Účelom starobného dôchodku je zabezpečiť poistencovi príjem v starobe.
Skontroluj si podklady :
Odporúča sa overiť si v dostatočnom časovom predstihu, či Sociálna poisťovňa eviduje všetky vaše obdobia zamestnania a hrubé zárobky (pretože od nich závisí suma vášho dôchodku).
Aby ste si overili, ktoré obdobia dôchodkového poistenia máte v evidencii, navštívte svoj Elektronický účet poistenca, v ktorom je váš Individuálny účet poistenca (tieto služby sa nachádzajú v e -Službách Sociálnej poisťovne). V Individuálnom účte poistenca si skontrolujete jednotlivé obdobia vášho dôchodkového poistenia a takto si overíte, či všetky obdobia sú tu pre váš dôchodok evidované. Overiť si evidenciu období dôchodkového poistenia môžete aj tak, že požiadate o výpis z Individuálneho účtu poistenca a z Informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca prostredníctvom: formulára pre otázky, telefonicky na bezplatnom tel. č. 0800 123 123, e-mailom na adrese podatelna@socpoist.sk, osobne v pobočke Sociálnej poisťovne, alebo písomne.

Vopred si pripravíte a doplníte doklady o chýbajúcich dobách zamestnania a tiež si pripravíte nasledovné doklady, ktoré budú požadovať predložiť na pobočke Sociálnej poisťovne pri spísaní žiadosti o starobný dôchodok a to sú nasledovné:
Vopred pripravené doklady o chýbajúcich obdobiach zamestnania, ak Vám chýbali. Platný občiansky preukaz alebo cestovný pas.
Doklady o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy štúdium trvalo).
Ak ste sa narodili po roku 1963, potrebujete aj potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky.
Ak ste muž, potrebujete vojenskú knižku alebo potvrdenie o trvaní výkonu vojenskej služby.
Rodné listy detí (platí pre ženy a pre tých mužov/iných poistencov, ktorí boli na rodičovskej dovolenke), ak ste dieťa prevzali do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, musíte doplniť rozhodnutie príslušného orgánu o jeho prevzatí, v prípade úmrtia dieťaťa pred dosiahnutím 18. roku veku potrebujete úmrtný list alebo výpis z matriky.
Nie sú uvedené v Informácii o stave individuálneho účtu poistenca za obdobie do 31. decembra 2003.
Potvrdenie o vedení v evidencii nezamestnaných občanov, ak ide o obdobie pred 1. 1. 2001, a o poberaní podpory v nezamestnanosti, ak ide o obdobie po 31. 12. 2000 do 31. 12. 2003
Potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovensko nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení.
Doklady preukazujúce dobu zamestnania a výšku hrubých zárobkov, ktoré nie sú uvedené v Informácii o stave individuálneho účtu poistenca za obdobie do 31. decembra 2003
Potvrdenie o všetkých obdobiach, v ktorých občan bol evidovaný v evidencii nezamestnaných občanov hľadajúcich zamestnanie pred 1. januárom 2001,poberal podporu v nezamestnanosti v čase od 1. januára 2001 do 31. decembra 2003
Hodnoverný doklad (najmä evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, potvrdenie zamestnávateľa, prípadne jeho právneho nástupcu), z ktorého je zrejmé, odkedy – dokedy trvalo zamestnanie
Potvrdenie zamestnávateľa o dobe zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení
Ak chcete posielať dôchodok na účet v banke, je potrebné si priniesť vyplnený a bankou potvrdený formulár „Poukazovanie dôchodkových dávok na účet dôchodku v banke
Môžu byť potrebné aj ďalšie doklady podľa toho, o preukázanie ktorých skutočností ide – poradí zamestnanec pobočky SP

Dohodnite si termín na spísanie žiadosti

Približne mesiac pred dovŕšením dôchodkového veku si dohodnete termín spísania žiadosti na pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého bydliska alebo prechodného pobytu buď  telefonicky na tel. číslach  Sociálna poisťovňa - Kontakty – Informačno-poradenské centrum (socpoist.sk), alebo osobne na pobočke SP alebo najjednoduchším spôsobom cez Rezervačný systém Sociálnej poisťovne (socpoist.sk) kde si môžete vybrať  z ponúknutých pracovísk podľa miesta trvalého pobytu, presný deň a čas spísania žiadosti o dôchodok, ktorý vám vyhovuje. Následne vám príde informácia: potvrdenie termínu, doklady potrebné k spísaniu žiadosti, kontaktné údaje na zamestnanca pobočky, ktorý bude s vami žiadosť spisovať. 

Navštívte pobočku a spíšte so zamestnankyňou žiadosť

V dohodnutý deň a hodinu prídete na pobočku Sociálnej poisťovne a prinesiete si so sebou doklady, ktoré ste si vopred pripravili. Zamestnankyňa pobočky Sociálnej poisťovne spíše s vami cez elektronické tlačivo  Žiadosť o dôchodok na základe predložených hodnoverných dokladov a  vyhlásení poistenca. Svojim podpisom potvrdíte správnosť všetkých údajov v žiadosti, môžete požiadať aj o vyhotovenie potvrdenia o spísaní žiadosti o dôchodok (pre svojho zamestnávateľa na účely vyplatenia odchodného a ďalšie účely).
Počkajte na výsledok Konania o priznaní dôchodku
Spísaním žiadosti sa začína konanie o priznaní dôchodku (Lehota na rozhodnutie o priznaní dôchodku je 60 dní, v zložitých prípadoch sa môže lehota predĺžiť o najviac 60 dní, o čom Sociálna poisťovňa poistenca písomne informuje, za istých podmienok možno priznať dôchodok preddavkovo ešte pred vydaním rozhodnutia o priznaní dôchodku)
Informácia o rozhodnutí vám príde poštou na adresu uvedenú v žiadosti

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies