Ako by vyzeral prakontinent Pangea s dnešnými hranicami? Slováci by mali more veľmi blízko

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 14:21 • 2 min
Ako by vyzeral prakontinent Pangea s dnešnými hranicami? Slováci by mali more veľmi blízko

BRATISLAVA - Približne 175 miliónov rokov dozadu sa naše dnešné kontinenty oddelili od obrovskej masy zeme, ktorá bola dovtedy jediným kusom pevniny na našej planéte. Volala sa Pangea.

slovakia

left justify in out

Umelec z Barcelony Massimo Pietrobon sa v tejto súvislosti rozhodol nakresliť mapu, ktorá znázorňuje, ako by vyzerala prehistorická Pangea, ak by obsahovala dnešné politické hranice.

 

img

 

Zaujímavosťou je napríklad to, že Britské ostrovy by vôbec neboli ostrovmi, pričom by susedili s Francúzskom, Nórskom a Írskom.

 

Brazília by prišla o svoje slávne pláže, pretože by sa ocitla vo vnútrozemí  medzi Namíbiou a Kongom. Susedom USA by bolo  Maroko.

 

Tibet by vôbec nebol spojený s Čínou, za čo by boli mnohí Tibeťania veľmi vďační, pretože sa cítia utláčaní. Šokujúce je aj to, že Austrália by bola susedom Antarktídy. Vedľa nej by ležala aj India či Srí Lanka.

 

Naše krásne Slovensko by sa nemohlo prezývať srdcom Európy ale ani Pangei. Nachádzalo by sa totiž na okraji kontinentu a od mora by ho delilo len Maďarsko. Keby odplávalo, boli by sme priamo prímorský štát.

 

img

 

O tom, ako by medzi sebou vychádzali národy v takejto zemepisnej kombinácii, môžeme len polemizovať. A možno je to tak lepšie.  

 

Takto sa Pangea postupne rozdelila: 

 

img




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies