Aké zmeny v 13. dôchodkoch prinesie novela zákona o sociálnom poistení?

NETKY.SK • 20 Február 2024, 10:50 • 2 min
Aké zmeny v 13. dôchodkoch prinesie novela zákona o sociálnom poistení?

Trináste dôchodky budú vyššie. Rozhodnutie majú vo svojich rukách poslanci parlamentu, ktorí môžu toto „prilepšenie pre seniorov“ povýšiť na plnohodnotnú sociálnu dávku. V praxi to znamená, že kým vlani maximálny trinásty dôchodok predstavoval 300 eur, v tomto roku starobní dôchodcovia môžu dostať aj viac ako dvojnásobok tejto sumy, pričom štátny rozpočet to vyjde na približne 800 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Koho sa týka pripravovaná zmena

Už v tomto roku sa s najväčšou pravdepodobnosťou zmení trinásty dôchodok na štátnu sociálnu dávku. Novela zákona o sociálnom poistení z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR prešla prvým parlamentným čítaním a na nasledujúcej schôdzi by ju poslanci mohli definitívne odsúhlasiť.

Aktuálne sa výška 13. dôchodku pohybuje na úrovni 50 až 300 eur. „Napriek výraznému rastu spotrebiteľských cien od roku 2020 sa však tieto sumy nezvýšili, čím sa reálna hodnota tejto dávky znížila,“ zdôvodňuje potrebu zmeny rezort práce.

Nárok na 13. dôchodok by mali mať poberatelia všetkých dôchodkových dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou. Teda nielen poberatelia starobného dôchodku, ale aj tí ľudia, ktorí majú nárok na invalidný, vdovský či sirotský dôchodok.

 

Stámilióny zo štátneho rozpočtu

Sumy 13. dôchodku pre jednotlivé druhy dôchodkových dávok by mali byť každoročne určené osobitne pre každý druh dôchodku vo výške priemernej mesačnej sumy daného druhu dôchodku za celý predchádzajúci kalendárny rok.

Minimálna výška takéhoto dôchodku by mala byť aspoň 300 eur. Ak bude mať poberateľ nárok na viacero dôchodkov, ako 13. dôchodok dostane len ten, ktorý bude najvyšší.

V tomto roku by nárok na 13. dôchodok malo mať takmer 1,5 milióna Slovákov. Ak novela zákona v parlamente prejde, na vyplatenie trinástych dôchodkov bude potrebných odhadom 828 miliónov eur zo štátneho rozpočtu, v roku 2025 to bude ešte o 100 miliónov eur viac, pričom v roku 2027 by vyplácaná suma mala presiahnuť hranicu miliardy eur.

Obavy o peniaze z plánu obnovy

Trináste dôchodky v prvom čítaní prešli pomerne hladko, no parlamentná opozícia s výsledkom spokojná nie je. Poslankyňa Simona Petrík (PS) vyhlásila, že prípadným schválením novely tohto zákona dôjde k ohrozeniu čerpania miliónov eur z Plánu obnovy a odolnosti EÚ a k vytvoreniu mnohomiliónovej „sekery“ v štátnom rozpočte. Zdôraznila tiež, že toto je „kupovanie si voličov za peniaze, ktoré Slovensko nemá“.

„Seniorky a seniori si zaslúžia dôstojný dôchodok počas celého roka, nielen zalepenie očí almužnou pred Vianocami. Koaličný cynizmus ide tak ďaleko, že vláde dáva právo dávku rozdeliť v priebehu roka – napríklad polovicu tesne pred voľbami, zvyšok pred sviatkami,“ uviedla ďalej poslankyňa Národnej rady SR.

 

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť varuje

K plánovanej zmene výšky 13. dôchodkov už od tohto roka sa vyjadrila aj Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. „Zvýšené trináste dôchodky zhoršia schodok verejných financií o 0,4 až 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) ročne. Schválenie zákona sa očakáva už na nasledujúcej parlamentnej schôdzi,“ konštatujú rozpočtári.

Rada pritom konštatuje, že finančná situácia dôchodcov na Slovensku nie je až taká dramatická, ako sa snažia interpretovať niektorí politici. Kúpyschopnosť dôchodcov podľa nej už prekonala úroveň spred inflačného šoku, a preto ďalšie mimoriadne opatrenia nie sú potrebné. Varuje tiež, že udržateľnosť slovenských verejných financií je aj bez tohto opatrenia už teraz vysoko riziková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: SITA / Getty Images / iStockphoto (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies