Aké vedľajšie účinky majú vakcíny od Pfizeru a BioNtechu? Lieková agentúra má dobré správy

NETKY.SK • 29 Január 2021, 13:24 • 2 min
Aké vedľajšie účinky majú vakcíny od Pfizeru a BioNtechu? Lieková agentúra má dobré správy

BRATISLAVA - Európska lieková agentúra vakcínu spoločností Pfizer a BioNTech podmienečne schválila 21. decembra. Obe firmy musia predkladať správy o bezpečnosti každý mesiac.

slovakia

left justify in out

Európska lieková agentúra (EMA) nezistila nijaké nové vedľajšie účinky vakcíny proti koronavírusu, ktorú vyrábajú firmy Pfizer a BioNTech. Agentúra to uviedla v prvej aktualizácii posudzovania bezpečnosti vakcín proti ochoreniu COVID-19. Vo vyhlásení, ktoré zverejnila v piatok, EMA uviedla, že jej výbor expertov posúdil správy o ľuďoch, ktorí zomreli po aplikácii vakcíny, a konštatovala, že ich posudok "nenaznačil obavy o bezpečnosť".

 



Nórske úrady tento mesiac upravili svoje odporúčania v oblasti vakcinácie a uviedli, že lekári by mali posúdiť, či očkovaní by mali byť starší ľudia, ktorých zdrav je veľmi krehký a majú vážne ochorenia. EMA dospela k záveru, že zhromaždené dáta o bezpečnosti vakcíny firiem Pfizer a BioNTech sú "v súlade so známym profilom bezpečnosti tejto vakcíny" a poznamenala, že vážne alergické reakcie sú známe zriedkavé vedľajšie účinky. Konštatovala, že frekvencia výskytu takýchto alergických reakcií bola v USA približne 11 prípadov na milión dávok. Porovnateľný odhad z Európy EMA ešte nemá k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies