Ak sa Mušarraf vráti, zavraždíme ho, vyhráža sa Taliban

NETKY.SK • 25 Marec 2013, 10:30 • 2 min
Ak sa Mušarraf vráti, zavraždíme ho, vyhráža sa Taliban

MIRANŠÁH - Militantné hnutie Taliban v sobotu varovalo bývalého pakistanského prezidenta Parvíza Mušarrafa pred návratom do vlasti. Niekdajšieho autokratického vládcu je pritom pripravené zavraždiť. Mušarraf v čase pôsobenia na čele Pakistanu v rokoch 1999 až 2008 prežil už tri pokusy o atentát.

slovakia

left justify in out

 Islamskí extrémisti mu vyčítajú, že Spojeným štátom pomáhal v ich "vojne proti terorizmu" v susednom Afganistane. "Pripravili sme pre Mušarrafa špeciálne komando zložené zo samovražedných atentátnikov," cituje agentúra AFP hovorcu Talibanu Ihsanulláha Ihsana.

Exprezident už oznámil, že do vlasti by chcel pricestovať túto nedeľu s cieľom zúčastniť sa na májových parlamentných voľbách. Pakistanskí zákonodarcovia vyzvali úrady na jeho okamžité zadržanie a obvinenie z velezrady. "Do Pakistanu sa vrátim 24. marca," napísal Mušarraf v pondelok na Facebooku. 

Mušarraf od svojho odchodu z Pakistanu striedavo žije v Dubaji a Londýne. Exprezident, ktorý sa k moci dostal počas nenásilného prevratu v roku 1999, mal byť ako úradujúci prezident zapojený do vraždy opozičnej líderky Bénazír Bhuttovej. V decembri 2007 ju usmrtili pri samovražednom útoku počas jej predvolebného vystúpenia. Mušarraf, ktorý podiel na vražde odmieta, v roku 2008 pod tlakom opozície odstúpil a nahradil ho Asíf Alí Zardárí, Bhuttovej vdovec. Ešte predtým vyhlásil, že návratu do vlasti sa napriek zatykaču neobáva. 

Mušarrafovi pakistanský súd ešte v piatok udelil takzvanú ochrannú kauciu v prípade troch obvinení, čím umožnil jeho návrat do vlasti. Mušarrafova rodina musela zaplatiť 300 000 rupií (2300 eur) v prípade vraždy expremiérky Bhuttovej, nelegálneho zatýkania sudcov a smrti povstaleckého lídra v Balúčistane Akbara Bugtího. Vyplatenie kaucie znamená, že Mušarrafa za tieto trestné činy po návrate do Pakistanu nezadržia najmenej 14 dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies