Zvažujete kúpu nehnuteľnosti? Táto správa vás nepoteší!

NETKY.SK • 26 Február 2021, 10:47 • 2 min
Zvažujete kúpu nehnuteľnosti? Táto správa vás nepoteší!

BRATISLAVA - Ceny nehnuteľností koncom minulého roka rástli aj napriek kríze vysokým tempom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z aktuálnej správy Štatistického úradu SR (ŠÚ SR) o vývoji cien nehnuteľností určených na bývanie vo štvrtom štvrťroku 2020.

 

Rast cien nezastavila ani koronakríza

„Ceny nehnuteľností určených na bývanie si udržali vyššiu dynamiku rastu aj v poslednom štvrťroku minulého roka, medziročne vzrástli o 7,3 percenta. Rast cien bol síce najnižší spomedzi jednotlivých štvrťrokov, stále však relatívne vysoký s ohľadom na dopady a vplyvy pandémie COVID-19 na spoločnosť," uvádza ŠÚ SR.

Výraznejší rast sa počas štvrtého štvrťroka 2020 prejavil najmä pri cenách existujúcich nehnuteľností, v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka boli ceny vyššie o 7,8 percenta.

 

Súvisiaci článok: ROZHOVOR Zvažuje kúpu bytu či domu v čase pandémie? Analytik vysvetlil, ako koronakríza ovplyvní ceny nehnuteľností

 

Existujúce nehnuteľnosti zaznamenali rekordný rast

„Ceny nových nehnuteľností medziročne vzrástli o 6,6 percenta. Viditeľnejšie zníženie tempa rastu cien teda v priebehu celého minulého roku nastalo najmä pri existujúcich nehnuteľnostiach, ktoré v prvej polovici roka vykazovali rekordnú výšku rastu," uvádza ŠÚ SR s tým, že začiatkom roka to bolo viac ako 15 percent a v apríli až júni o viac ako 10 percent.

„V medzikvartálnom porovnaní sa ceny voči koncu leta a začiatku jesene zvýšili o 1,1 percenta. Výraznejší rast sa prejavil pri cenách existujúcich nehnuteľností, kde rast voči letným mesiacom dosiahol 3,2 percenta, pri nových nehnuteľnostiach ceny klesli o 1,3 percenta," uzavrel ŠÚ SR.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR Plánujete vlastné bývanie? Odborník vysvetlil, aké sú podmienky získania hypotéky v čase pandémie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona