Ak bude ekonomika USA ďalej rásť, Fed zmierni stimuly

NETKY.SK • 3 Apríl 2013, 09:40 • 2 min
Ak bude ekonomika USA ďalej rásť, Fed zmierni stimuly

WASHINGTON - Centrálna banka Spojených štátov amerických (Fed) by mohla zredukovať objem svojho stimulačného programu nákupu dlhopisov ešte pred koncom roka, ak sa naďalej bude zlepšovať ekonomický rast a zamestnanosť sa ešte zvýši. Vyhlásil to v utorok prezident pobočky Fedu v Atlante Dennis Lockhart.

slovakia

left justify in out

Americká ekonomika by podľa neho v roku 2013 mohla narásť o niečo cez 2 %, riziko pre ekonomický vývoj v blízkej budúcnosti však predstavujú vládne rozpočtové škrty. "Podmienky na trhu práce sú tiež zmiešané a napriek zlepšeniu je jeho stav len tieňom toho, čím býval pred recesiou," povedal Lockhart s tým, že súčasné známky oživenia ekonomiky stále berie s rezervou. "Aj v roku 2012 sme v prvých mesiacoch videli náznak rastu, ktorý však v polovici roka vystriedal pokles. Myslím si preto, že opatrnosť pri tvorbe predpovedí na základe súčasných dát je namieste. Potrebujeme viac dôkazov," dodal Lockhart. 

Súčasný program kvantitatívneho uvoľňovania, ktorým Fed stimuluje ekonomiku a vďaka ktorému jeho bilancia oproti obdobiu pred krízou narástla štvornásobne, môže mať svoje následky, priznal Lockhart. "Výhody nákupu dlhopisov stále prevažujú riziká a nemyslím si, že niektoré z trhov by preukazovali charakteristiky tvoriacej sa bubliny," vyhlásil. Dodal, že inflácia aj jej očakávaný vývoj sú stabilizované a centrálna banka teda stále má priestor na manévrovanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies