Kto sú tajomní Vagnerovci? A z čoho ich obviňuje Británia?

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 17:46 • 2 min
Kto sú tajomní Vagnerovci? A z čoho ich obviňuje Británia?

LONDÝN - Ruskej polovojenskej organizácii známej ako Vagnerova skupina bola pravdepodobne pridelená zodpovednosť za určité sektory frontovej línie na východe Ukrajiny. Uviedlo to v piatok britské ministerstva obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Rusko podľa Britov k tomuto kroku zrejme pristúpilo preto, lebo nemá dostatok pechoty. V britskej správe sa tiež uvádza, že je veľmi nepravdepodobné, že by Vagnerova skupina dokázala výrazným spôsobom zmeniť smerovanie vojny na Ukrajine.

 

Ide o výraznú zmenu oproti predchádzajúcemu nasadeniu tejto skupiny od roku 2015, keď vykonávala misie, ktoré sa líšili od... bežnej ruskej vojenskej aktivity," uviedol britský rezort obrany a dodal: „Tento nový stupeň integrácie ešte viac podkopáva dlhotrvajúcu taktiku ruského vedenia, ktoré popiera, že existuje spojenie medzi Vagnerovou skupinou a ruským štátom."


Prečítajte si aj: VIDEO Tomi Popovič v novom duete s Monikou Bagárovou. Neuveríte kto si zahral vo videoklipe!

 

img

 

Vagnerovci

 

Zakladateľom skupiny má byt Dmitrij Valerjevič Utkin. Pre svoj obdiv k nacistickému Nemecku nesie prezývku Wagner, podľa obľúbeného hudobného skladateľa Adolfa Hitlera. Ide o bývalého ruského dôstojníka špeciálnych jednotiek GRU a držiteľa štyroch štátnych ruských vyznamenaní tzv. Rádu statočnosti.

 

Vagnerovci sa prvýkrát objavili počas občianskej vojne v Líbyi, operovali taktiež v Sýrii, Stredoafrickej republike a od roku 2014 sa objavujú na Donbase. Kremeľ ich existenciu nikdy oficiálne nepotvrdil.

 

img

 

V júni 2017 Spojené štáty uvalili sankcie tak na Utkina ako i na všetkých členov skupiny. V roku 2021 OSN upozornila na rozsiahle porušovanie ľudských práv zo strany členov skupiny v Stredoafrickej republike. Tak ako inde aj tu majú mať na svedomí mučenie, hromadné popravy, znásilnenia a brutálne zaobchádzanie nielen so svojimi zajatcami, ale aj s domácim obyvateľstvom. V tomto istom roku pridala sankcie voči Vagnerovcom i Rada Európskej únie.

 

Mohlo by vás zaujímať aj: Róbert Fico vyrukoval s dôkazmi o sabotáži! Na koho podáva trestné oznámenie?

 

img

 

Naopak, ruská RBK group (ruská mediálna skupina so sídlom v Moskve) ešte v roku 2017 informovala o vymenovaní Utkina za generálneho riaditeľa spoločnosti Concord Management and Consulting. Ide o riadiacu spoločnosť reštauračného holdingu, ktorý vlastní Jevhenij Prigožin, ruský oligarcha a jeden z blízkych priateľov samotného Putina.


Vagnerovci by mali fungovať pravé vďaka jeho finančnej podpore. Tomu by mohol nahrávať aj fakt, že Prigožin financoval tri celovečerné akčné filmy o agentoch skupiny v Líbyi a Stredoafrickej republike. Samotný Utkin bol naposledy videný v decembri 2016 na slávnosti v Kremli spolu s Putinom a Peskovom.

 

Šoubiznis: Bola pompézna Vémolova svadba podvod?

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies