Hurá ide sa na dovolenku! Aby ste nestáli v kolónach na cestách, správnym výberom termínu môžete ušetriť niekoľko hodín.

NETKY.SK • 17 Jún 2023, 11:00 • 2 min
Hurá ide sa na dovolenku! Aby ste nestáli v kolónach na cestách, správnym výberom termínu môžete ušetriť  niekoľko hodín.

Pri slove dovolenka si väčšina Slovákov predstaví cestu autom do Chorvátska. Radosť z dovolenky v obľúbenej destinácii Slovákov však môžu prekaziť niekoľko hodinové kolóny na cestách, preto je dôležité si vybrať ten správny termín. Portál TN.nova uviedol dátumy, ktorým sa oplatí vyhnúť, ak nechcete stráviť v kolónach hodiny navyše.

slovakia

left justify in out

Piatok 30. júna – Nedeľa 2. júla

V tomto termíne sa školákom začínajú letné prázdniny a to nielen na Slovensku, ale i v susedných Čechách. Preto sa dá očakávať, že väčšina krajanov vyrazí na dovolenku do Chorvátska práve počas prvého prázdninového víkendu, čo jednoznačne naruší plynulosť dopravy a v kolónach si posedíte o pár hodín dlhšie.

 

Letné prázdniny nie sú jediným dôvodom, prečo sa tomuto termínu radšej vyhnúť, počas tohto víkendu sa koná Veľká cena Formuly 1 v Rakúsku, čo taktiež zaťaží dopravu najmä v sobotu 1. júla.

 

img

 

Začiatok nemeckých prázdnin

Podľa Igora Sirotu, dopravného experta z Ústredného automotoklubu (ÚAMK), viac ako začiatok slovenských a českých prázdnin zaťaží chorvátske cesty koniec školského roka v Nemecku, konkrétne v Bavorsku. V Bavorsku deťom začínajú prázdniny 31. júla, čo pripadá na pondelok, znamená to, že už cez víkend sa dá očakávať veľký nápor na cestách, nakoľko práve Nemci sú najčastejšími návštevníkmi Chorvátska.

 

Veľká cena F1 v Maďarsku

Ďalším „rizikovým“ termínom na cestu do Chorvátska je 23. júla, kedy sa v Maďarsku bude konať Veľká cena F1. S kolónami treba počítať už od piatka 21. júla, nakoľko sa očakáva zhustená premávka už pár dní pred samotným začiatkom závodu.

 

img

 

Chorvátske štátne sviatky a víkendy

V neposlednom rade treba myslieť aj na samotných Chorvátov a ich štátne sviatky, tie môžu ovplyvniť nielen samotnú dopravnú situáciu, ale aj nákup potravín v obchodoch. Podľa portálu TN.Nova sa treba vyhnúť najmä sobote 5. augusta, kedy Chorváti oslavujú Deň víťazstva a vďakyvzdania vlastiutorku 15. augusta, na ktorý pripadá sviatok Nanebovzatia Panny Márie.

 

Cestovanie počas víkendov taktiež nie je ideálnou voľbou, ak sa chceme vyhnúť dopravnému chaosu na cestách. Vo všeobecnosti platí, že ideálnym dňom na cestovanie sú práve pracovné dni a ešte lepšie je cestovať v noci, kedy sú cesty takmer prázdne. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona