Airbus znížil výrobu najväčšieho lietadla na svete A380 na polovicu

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 15:27 • 2 min
Airbus znížil výrobu najväčšieho lietadla na svete A380 na polovicu

FARNBOROUGH - Európsky výrobca lietadiel Airbus výrazne znížil svoj cieľ dodávok najväčšieho lietadla na svete A380. V porovnaní s minulým rokom plánuje firma od roku 2018 dodávať svojim zákazníkom menej než polovicu týchto strojov.

slovakia

left justify in out

Počas leteckej šou v britskom Farnborough Airbus oznámil, že od roku 2018 bude dodávať ročne len 12 lietadiel A380. Na porovnanie, minulý rok ich dodal 27.

 

Airbus doteraz dodal zákazníkom celkovo 193 lietadiel A380, ktoré sú schopné prepraviť naraz viac než 540 cestujúcich. Dopyt po týchto strojoch však postupne klesá a viaceré aerolínie, vrátane Air France-KLM, naznačili, že pôvodné objednávky neplánujú zrealizovať v plnej miere.

 

Slabnúci dopyt po lietadlách A380 je v ostrom kontraste s dopytom po menších strojoch z produkcie Airbusu. V tejto súvislosti spoločnosť oznámila, že objednávky na menšie lietadlá vo Farnborough presiahli hodnotu 20 miliárd USD (18,03 miliardy eur). Významne sa pod to podpísala objednávka malajzijských aerolínií AirAsia na 100 úzkotrupých strojov A321Neo.

 

Airbus dodal, že lietadlo A380 bude potrebné aj v budúcnosti, keďže počet cestujúcich rastie a kapacita letísk nebude stačiť. V tomto období však spoločnosť musí reagovať na súčasný trend v objednávkach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies