Agentúra S&P potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

NETKY.SK • 19 December 2016, 11:22 • 2 min
Agentúra S&P potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

BRATISLAVA - Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings potvrdila Nemecku rating dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na úrovni AAA/A-1+ so stabilným výhľadom.

slovakia

left justify in out

Potvrdenie ratingu podľa agentúry odzrkadľuje to, že Nemecko má modernú, vysoko diverzifikovanú a konkurencieschopnú ekonomiku a priaznivý vývoj rozpočtov. Krajina vykazuje rozpočtové prebytky a jej verejný dlh klesá nominálne aj v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP).


S&P však uviedla, že vzhľadom na čoraz náročnejšie medzinárodné ekonomické prostredie sa nemecký export stal miernou brzdou hospodárskeho rastu krajiny, keďže export v treťom kvartáli 2016 reálne o 0,4 percenta klesol. Globálny obchod bude zo strednodobého hľadiska rásť pomalšie, čo môže výrazne ovplyvniť Nemecko, keďže krajina exportuje tovary a služby v hodnote 47 percent HDP, uviedla agentúra.


Napriek tomu S&P prognózuje, že nemecká ekonomika za tento rok vykáže rast o 1,8 percenta a potom sa jej rast len postupne spomalí, pričom v roku 2019 posilní o zhruba 1,3 percenta. S&P zároveň konštatuje, že fiškálna pozícia Nemecka je naďalej silnou stránkou krajiny pri hodnotení jej úverovej spoľahlivosti. Agentúra očakáva, že nemecký verejný dlh do roku 2019 postupne klesne na 61 percent HDP. Verejný dlh krajiny kulminoval v roku 2010 vo výške 81 percent HDP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies