Aféra Dieselgate sa v Česku týka 148-tisíc áut, ČR chce vlastné testy emisií

NETKY.SK • 30 September 2015, 11:53 • 2 min
Aféra Dieselgate sa v Česku týka 148-tisíc áut, ČR chce vlastné testy emisií

PRAHA - České ministerstvo dopravy bude skúmať nové vozidlá automobilky škoda Auto, či ich emisie zodpovedajú uvádzaným údajom. Štát si už vybral nezávislé laboratórium, ktoré merania v nasledujúcich dňoch uskutoční. Informoval o tom server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

"Chceme si byť istí, že údaje uvádzané pre homologizáciu zodpovedajú," povedal minister dopravy Dan Ťok. Podľa neho je české ministerstvo v kontakte s nemeckým a britským ministrom dopravy, aby mohli výsledky porovnať. Ministerstvo neuviedlo, o aký konkrétny model na testovanie pôjde.

 

Na základe údajov, ktoré dnes zverejnil Dan Ťok, automobilky Škoda Auto, Volkswagen, Audi a Seat predali v Česku okolo 148.000 vozidiel, ktoré jazdia s problematickým softvérom, manipulujúcim výsledky skutočných emisií naftových motorov.

 

Okolo 101.000 áut v ČR s problémovými motormi predstavujú škodovky, 38.000 sú volkswageny. V prípade 7000 áut ide o Audi a v prípade 1800 o Seat. "Vyžiadali sme si kódy VIN a ďalšie technické parametre vozidiel, na základe ktorých porovnaním s údajmi v centrálnom registri vozidiel určíme presný počet áut, ktoré sú v Česku v prevádzke," uviedol minister.

 

Volkswagen ešte neoznámil, aké technické riešenie pre autá v Česku zvolí. Automobilka štátu sľúbila, že ho predstaví do konca októbra. "Pre majiteľov dotknutých vozidiel momentálne platí, že autá sú plne funkčné, bezpečné a môžu sa aj naďalej bez obmedzenia používať," dodal Dan Ťok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies