Abdikácia španielskeho kráľa vyvolala protesty proti monarchii

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:40 • 2 min
Abdikácia španielskeho kráľa vyvolala protesty proti monarchii

MADRID - Desaťtisíce ľudí vo viac než 60 španielskych mestách vyšli v pondelok večer do ulíc, aby žiadali referendum o budúcnosti monarchie v Španielsku.

slovakia

left justify in out

Informujú o tom na svojom portáli britské noviny The Guardian. Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, čo kráľ Juan Carlos oznámil svoju abdikáciu. Nahradiť ho má syn Felipe.

 

Polícia odhadla, že na madridskom námestí Puerta del Sol sa zišlo viac než 20 000 ľudí, tisíce prišli tiež na barcelonské Katalánske námestie. Solidárne demonštrácie sa konali aj v 30 mestách naprieč Európou a Latinskou Amerikou. Výzvu na referendum o monarchii podporili viaceré online petície, z ktorých najúspešnejšia získala 113 000 podpisov a stále ich pribúda. Petície vyzývajú španielske politické strany, aby sa chytili "historickej príležitosti a podporili verejnú debatu, ktorá by obrodila demokraciu a určila budúcnosť monarchie". 

 

 

Kedysi populárny Juan Carlos zohrával úlohu pri prechode Španielska k demokracii po páde diktatúry Francisca Franca v 70. rokoch, v posledných rokoch však stratil podporu verejnosti pre korupčné škandály a iné prešľapy. Najmladšia dcéra Cristina čelí súdnemu konaniu pre údajné finančné zločiny, zatiaľ čo samotný kráľ mal v poslednom období zdravotné ťažkosti vyžadujúce si niekoľko operácií. Svoje rozhodnutie odstúpiť oznámil v pondelok prostredníctvom premiéra Mariana Rajoya. Na tróne bol 39 rokov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies