A. Danko odovzdal predsedovi Matice slovenskej Popradské memorandum

NETKY.SK • 8 September 2013, 12:29 • 2 min
A. Danko odovzdal predsedovi Matice slovenskej Popradské memorandum

BRATISLAVA - Obaja predstavitelia, Andrej Danko a Marián Tkáč, sa stretli v sobotu 7. septembra 2013 v Železníku pri Giraltovciach na slávnostiach pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej.

slovakia

left justify in out

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko odovzdal predsedovi Matice slovenskej (MS) Mariánovi Tkáčovi Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu - Popradské memorandum. Pre TASR to uviedol Danko s tým, že Popradské memorandum je v histórii samostatného Slovenska "prvý dokument, ktorým politická strana žiada a navrhuje kroky na zásadnú zmenu Európskej únie (EÚ)".

Obaja predstavitelia, Andrej Danko a Marián Tkáč, sa stretli v sobotu 7. septembra 2013 v Železníku pri Giraltovciach (okres Svidník) na slávnostiach pri príležitosti 150. výročia Matice slovenskej a 1150. výročia príchodu vierozvestcov Cyrila a Metoda na územie Slovenska.

"SNS sa usiluje vyvolať celospoločenskú diskusiu, či sú všetky aktivity EÚ a prílišná snaha o centralizáciu pre Slovensko prospešné," uviedol Danko. Práve preto podľa neho patrí tento oficiálny dokument aj do rúk predsedu Matice slovenskej, ustanovizne, ktorej poslaním je rozvíjať a upevňovať slovenské vlastenectvo. Predseda SNS verí, že členovia a sympatizanti Matice slovenskej memorandum podporia a budú ďalej šíriť jeho myšlienky.

Predseda Matice slovenskej Marián Tkáč uviedol, že Matica slovenská je vlastenecká ustanovizeň so 150-ročnou tradíciou a vo svojich dejinách sa nikdy neodklonila od úsilia o suverenitu slovenského národa. Matica podľa neho podporuje všetky iniciatívy, ktoré sú zamerané na udržanie slovenskej suverenity.

Popradské memorandum v 15 bodoch žiada a navrhuje napríklad zmeniť volebný systém do Európskeho parlamentu, zastaviť neefektívnu centralizáciu EÚ, ponechať isté kompetencie v rukách národných parlamentov a národných vlád. Memorandum rovnako žiada uplatniť sankcie voči krajinám, ktoré podvádzajú a neplnia si povinnosti, upraviť fungovanie administratívneho aparátu, alebo rovnaké pravidlá pre všetky členské krajiny. V rámci podpory vlastných podnikateľov a domácich poľnohospodárov memorandum požaduje silnejší dohľad nad nadnárodnými monopolmi, spravodlivejšie rozdeľovanie financií v pôdohospodárstve, tlak Bruselu na zrušenie daňových rajov v EÚ.

Popradské memorandum prijali členovia Slovenskej národnej strany 29. júna 2013 v Poprade. Podľa SNS analogicky nadväzuje na historické dokumenty prijaté slovenskými vlastencami v druhej polovici 19. storočia: Memorandum národa slovenského a Žiadosti slovenského národa. "Napriek tomu, že je iné storočie a žiadosti sú adresované inej vláde, podstata zostáva rovnaká, a to je úsilie nevzdať sa všetkých kompetencií," tvrdí Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies