A. Belousovová zostáva v parlamente, chce robiť národnú politiku

NETKY.SK • 4 Február 2011, 12:32 • 2 min
A. Belousovová zostáva v parlamente, chce robiť národnú politiku

A. Belousovová zostáva v parlamente, chce robiť národnú politiku

slovakia

left justify in out

img

Anna Belousovová, ktorú v stredu (2.2.) Predsedníctvo SNS jednomyseľne vylúčilo zo strany za poškodzovanie mena a záujmov tohto politického subjektu a vyzvalo ju na vzdanie sa poslaneckého mandátu, zostáva poslankyňou NR SR, no nevidí dôvod byť ďalej členkou klubu. Uviedla to na dnešnej tlačovej konferencii s tým, že nevylučuje ani založenie novej strany.
"Nevylučujem nič, ani to, že tu spadne meteorit," povedala. Podľa jej slov v súčasnosti na Slovensku neexistuje reálna ponuka národnej politiky, a to sa dá vyriešiť dvoma cestami. "Buď sa niektorá zo strán zreformuje alebo vznikne niečo nové," uviedla. V parlamente bude ako nezávislá poslankyňa verná ideálom SNS, teda skutočnej národnej politike. "Ja inú, ako národnú politiku neviem robiť," podotkla s uistením, že určite nebude spolupracovať s koalíciou.
Oznámila, že po svojom vylúčení má aj odozvy z vnútra SNS. "Sú ľudia, ktorí ma podporujú, sú medzi nimi aj poslanci, možno niektorí vystúpia razantne na verejnosti. Zároveň sú to aj členovia strany na úrovni miestnych organizácií, ktorí sú ochotní urobiť aj niektoré kroky," avizovala.
Belousovová odmietla závery Predsedníctva SNS, že poškodila stranu. Uviedla, že jej kritika sa nezačala po parlamentných voľbách, ale už v polčase minulého volebného obdobia. "Nepodarilo sa nič zmeniť, preto som po voľbách žiadala, aby boli zhodnotené parlamentné voľby a vyvodené dôsledky a zodpovednosť voči tým, ktorí zapríčinili, že SNS stratila viac ako 140.000 hlasov. Kameňom úrazu nie je, že ja poškodzujem stranu, dôležité je, že sme prišli o viac ako sedem percent voličov," povedala. Príčinu vidí v kauzách ako predaj emisií či nástenkový tender. "Namiesto vyvodenia dôsledkov za toto, nastáva moje vylúčenie. Akoby chceli niekoho presvedčiť, že ja som príčinou odchodu voličov. Samozrejme, že je to nezmysel," tvrdí.
Zároveň zdôraznila, že jej bývalý stranícky šéf Ján Slota je pre ňu minulosť a "podľa mňa bude minulosťou aj pre Slovensko. Ale nič v zlom. Slota nie je môj priateľ ani nepriateľ". Myslí si, že strana v súčasnosti nemá schopnosť sebareflexie, vnútornej očisty a reformy, lebo na to nie sú mechanizmy. "Akýkoľvek kritický hlas sa berie ako osobný útok a vyvodenie zodpovednosti voči skutočným poškodzovateľom mena strany sa nedeje," poznamenala.
Belousovová je presvedčená, že voliči od SNS neodišli kvôli nej. "Ja som mala len o 3000 preferenčných hlasov menej ako Slota. Prečo odišli, to vie celé Slovensko, len vedenie SNS to nechce vidieť. Príčinou boli kauzy a zodpovední za ne nominanti jedného človeka, no voči nim nebola zodpovednosť vyvodená," konštatovala. Aj kvôli tomu, že títo ľudia sú stále vo vedení strany, je presvedčená, že prepad SNS je nezastaviteľný. "Strana je v hlbokej morálnej kríze z ktorej nie je schopná vyjsť. Je nesprávne, keď zlodej kričí chyťte zlodeja," odkázala.
Voličov uisťuje, že ona nepovažuje politiku za výrobný prostriedok, "pre mňa je to možnosť presadiť určité názory". "Všetci na čele so Slotom, ktorí si myslia, že sú nezameniteľní, zabúdajú na chápanie národa. Pre väčšinu politikov sa národ rovná elektorát, teda na jedno použite raz za štyri roky. Mali by si na voličov spomenúť aj v priebehu tých štyroch rokov," odporučila.
Belousovová zároveň odmietla úvahy, že by sa mala stať volebnou líderkou ĽS-HZDS alebo spolupracovať so Smerom-SD. "Určite nie, s nikým som sa nestretla, neviem kde sa tá úvaha vzala. To, či ju v odchode zo strany  bude nasledovať aj poslanec Rudolf Pučík, zatiaľ nevie. "Informoval ma o tom, že nesúhlasí s postupom Predsedníctva a stotožnil sa s kritikou, ktorú som adresovala strane," dodala.
Predsedníctvo riešilo prípad Belousovovej na podnet Krajskej rady SNS v Žiline. Strana konštatovala, že poslankyňa nezvládla svoju nenaplnenú mocenskú ambíciu v SNS. "Jej túžba po moci, ako aj nenaplnené očakávania ju dostali do pozície symbolu hašterivosti a skrytej agresie na slovenskej politickej scéne," povedal prvý podpredseda národniarov Andrej Danko. Zdôraznil, že Belousovová nebola ochotná svoje názory obhajovať na poslaneckom klube SNS, ani na stredajšom predsedníctve, kde napriek pozvaniu neprišla.
Poslankyňa podľa Danka svojimi mediálnymi výstupmi a útokmi na SNS a jej predstaviteľov za ostatný polrok strane ublížila viac, ako všetky médiá dohromady a "kritičkou a demokratkou" sa stala až po získaní poslaneckého mandátu na kandidátke SNS.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies