Reakcie politikov na smrť exprezidenta Milana Lučanského

NETKY.SK • 30 December 2020, 17:28 • 2 min
Reakcie politikov na smrť exprezidenta Milana Lučanského

BRATISLAVA - K tragickému úmrtiu Milana Lučanského, ktorý dnes skonal potom, ako ho včera previezli v kritickom stave do nemocnice v Prešove, sa vyjadrili aj politici.

slovakia

left justify in out

„S hlbokým žiaľom vám oznamujeme, že dnes nás navždy opustil náš milujúci manžel, otec a syn generál Milan Lučanský. Žiadne slová nedokážu vyjadriť smútok, ktorý prežívame za tak veľkým človekom, akým bol,“ uviedla prostredníctvom sociálnej siete rodina pozostalého.

 

 

Aktualizované 18:10

Predseda strany Smer-SD Robert Fico na sociálnej sieti Facebook vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého Milana Lučanského. „Vďaka silnej povahe generála, boli potrestaní viacerí zločinci a mafiáni,“ povedal Fico vo videu.

 

Lučanského podobne ako väzneného Kajetána Kičuru, bývalého prokurátora Dušana Kováčika či sudcu Lindtnera označil za politických väzňov. Podľa predsedu Smeru pri nich nikto nerešpektuje prezumpciu neviny a tvrdí, že boli vzatí do väzby bez zákonných dôvodov.

 

Pričom neváhal ukázať prstom na predsedu vlády Igora Matoviča. „Fašistické zneužívanie trestného práva v politickej súťaži je riadené z úradu vlády,“ povedal Fico s tým, že za túto tragédiu musí premiér tvrdo pykať.

 

Aktualizované 17:35

Strana Hlas-SD vyzdvihla profesionálny život Milana Lučanského, ktorý sa podľa nich niesol v znamení služby spoločnosti pri odhaľovaní závažnej trestnej činnosti a usvedčovaní najťažších zločincov.

 

„Je nešťastné, že už nestihol vyvrátiť všetky pochybnosti, ktoré sa okolo jeho osoby vyskytli a boli spojené s porušovaním prezumpcie neviny a zásad právneho štátu,” priblížila v stanovisku hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková.

 

Ozrejmila, že strana trvá na prísnom vyvodení dôsledkov z tejto situácie. „Tým najprirodzenejším je odchod ministerky spravodlivosti z funkcie. Zároveň je potrebné zriadiť parlamentnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá odpovie na všetky nejasnosti v tomto prípade,” dodala Meveď Macíková.

 

Aktualizované 17:34

„Je mi ľúto každého strateného ľudského života, či je to v dôsledku choroby alebo z vlastného rozhodnutia. A takéto vážne udalosti si nezaslúžia, aby sa zneužívali politikmi,” priblížila Remišová.

 

Zopakovala, že Milan Lučanský nebol vo väzbe z rozhodnutia vlády, ale z rozhodnutia nezávislého súdu na základe dôkazov zozbieraných vyšetrovateľom.

 

„Priživovať sa politicky na tejto smutnej udalosti a zároveň spochybňovať prácu orgánov činných v trestnom konaní považujem za nemorálne, osobitne v situácii, keď bola prokuratúra a elitní vyšetrovatelia vedení ľuďmi, ktorí do svojej funkcii prišli za vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD),” uviedla Remišová. 

 

Aktualizované 17:20

Vyjadril sa aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. 

 

„Generál Lučanský zohral dvakrát pozitívnu rolu v dejinách ponovembrového Slovenska. Prvýkrát pri vyšetrovaní šéfa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka pred dvadsiatimi rokmi. Ísť po šéfovi podsvetia, ktorý mal významné politické aj bezpečnostné kontakty, a vplyv aj po vzatí do väzby, to si vyžadovalo odvahu," dodal minister práce.

 

"On nebol jeden z tých, ktorí sa pravidelne stretávali s Bödörom a ďalšími, aby zneužívali políciu a NAKA-u na svoje osobné politické a mocenské ciele. Z môjho pohľadu je preto hádzanie Tibora Gašpara (a spol.) a Milana Lučanského do jedného vreca nemiestne. Generála Lučanského som spoznal ako opozičný poslanec. Stretol som sa s ním celkovo asi desaťkrát, v tomto roku už aj ako minister. Ako policajný funkcionár zanechal pozitívne aj tie menej pozitívne stopy v slovenskej polícii. Keďže sa však v poslednom čase v médiách zdôrazňovali najmä tie negatívne, považoval som za svoju povinnosť v tejto chvíli pripomenúť aj tie pozitívne. Je mi ľúto, že zomrel. Okolnosti jeho smrti musia byť dôsledne vyšetrené, aby boli vylúčené všetky pochybnosti, že jeho smrť mohol spôsobiť niekto iný. Jeho blízkym vyjadrujem úprimnú sústrasť," uzavrel Krajniak

 

Aktualizované 17:11

Ministerstvo spravodlivosti SR potvrdilo, že bývalý policajný prezident Milan Lučanský zomrel dnes o 15:55. Jeho smrť skonštatoval ošetrujúci lekár vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

„Je nám to nesmierne ľúto, rodine vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ uviedol Peter Bubla z tlačového oddelenia MS SR.

 

Správu budeme aktualizovať.  

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies