5 veľkolepých historických amerických budov, ktoré museli zbúrať

NETKY.SK • 19 Apríl 2023, 14:30 • 2 min
5 veľkolepých historických amerických budov, ktoré museli zbúrať

Niektoré ikonické staré budovy museli byť zbúrané kvôli či už novým projektom, vysokým nákladom na údržbu alebo prírodným katastrofám. Pozrite sa na 5 najikonickejších amerických budov, ktoré museli zbúrať.

slovakia

left justify in out

V priebehu desaťročí sa stratilo mnoho dôležitých a zaujímavých miest a majestátnych budov v dôsledku urbanizácie miest. Niekedy sú však zničené v dôsledku zvyšujúcich sa nákladov na údržbu a niekedy sa stanú ,,iba" obeťami katastrofy. Tu je zoznam 5 historických amerických budov a zariadení, ktoré sa v dôsledku niečoho museli zbúrať.

 

1. Staničná budova v Pennsylvánii z roku 1910.

 

Stanica v Pennsylvánii, často skracovaná na stanicu Penn, bola historická železničná stanica v New Yorku, pomenovaná po Pensylvánskej železnici (PRR), jej pôvodcovi a pôvodnom nájomcovi. Stanica obsadila 8-akrový (3,2 ha) pozemok ohraničený 7. a 8. Avenue a 31. a 33. ulicou v centre Manhattanu. Budovu navrhli architekti McKim, Mead a White, dokončili ju v roku 1910, a tým vlastne sprístupnili železničnú trať do New Yorku z juhu. Zbúrali ju v roku 1963 a nahradili ju novou a modernejšou budovou.

 

img

 

2. Mark Hopkins Mansion, San Francisco z roku 1878.

 

Mark Hopkins, bohužiaľ, nikdy nevidel sídlo, ktoré si objednal pre seba a svoju ženu na vrchole kopca Nob. Železničný magnát zomrel pred jeho dokončením v roku 1878. Tento dekadentný viktoriánsky palác vyhorel po zemetrasení v San Franciscu v roku 1906.

 

img

 

3. Beacon Towers, Sands Point, New York z roku 1918.

 

Beacon Towers bolo sídlo ,,Zlatého veku" v dedine Sands Point na severnom pobreží Long Islandu v New Yorku. Bolo postavené v rokoch 1917 až 1918 pre Alvu Belmontovú, bývalú manželku Williama Kissama Vanderbilta a vdovu Olivera Belmonta od roku 1908.

 

Architektonickí historici opísali sídlo ako čistú gotickú fantáziu, hoci niektoré z jeho prvkov súvisia so španielskymi Alcazármi a so zobrazením zámkov v stredovekých rukopisoch. Toto sídlo bolo zničené koncom druhej svetovej vojny v roku 1945.

 

img

 

4. The Chicago Federal Building z roku 1905.

 

Federálna budova v Chicagu v Illinois bola postavená v rokoch 1898 až 1905 na účely umiestnenia federálnych súdov Stredozápadu, hlavnej pošty a iných ďalších vládnych úradov. Stála v susedstve na bloku ohraničenom Dearborn, Adams a Clark Street, a Jackson Boulevard.

 

Budovu navrhol v Beaux-Arts štýle architekt Henry Ives Cobb, ajeho typickou dominantou bol šesťposchodový grécky kríž na dvojposchodovej základni so zdvihnutou pivnicou. Budova bola pokrytá kupolou na priechode, ktorá držala ďalších osem poschodí kancelárskych priestorov a vo svojom ,,bubne" mala celkovo 16 poschodí. Zlatá kupola sa vznášala cca 30 m nad bubnom.

 

Stála 60 rokov až do svojho ,,pokojného" demolovania v roku 1965. Nahradila ju moderná 45-poschodová budova Kluczynski Federal Building a budova Loop Postal Station, ktorú navrhol Ludwig Mies van der Rohe.

 

img

 

5. Hotel Astor, Times Square, New York z roku 1909.

 

Budova niekdajšieho ikonického hotelu Astor bola situovaná na Times Square v New Yorskom Manhattane. Tento hotel bol postavený v roku 1905 a rozšírený v rokoch 1909 – 1910 pre rodinu Astor.Jeho lokalita bola ohraničená slávnym Broadwayom na Shubert Alley a z druhej strany 44. a 45. ulicou. 

 

Architekti Clinton & Russell navrhli hotel ako 11-poschodovú budovu v štýle Beaux-Arts s mansardovou strechou. Obsahovala až 1000 izieb pre hostí a ďalšie dve úrovne pod zemou, známe pre svoje rozsiahle „zákulisné“ funkcie, ako napríklad vinársku pivnicu.

 

Hotel bol vyvinutý ako nástupca hotelu Waldorf-Astoria. Úspech hotela Astor o dva roky neskôr podnietil výstavbu neďalekého hotela Knickerbocker ostatnými členmi rodiny Astor. Budova hotelu Astor bola zdemolovaná v roku 1967, kvôli presunu do vysoko postavenej kancelárie na námestí Astor Plaza.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies