4 tipy, kde v Európe zažiť očarujúcu Veľkú Noc

NETKY.SK • 14 Marec 2024, 13:53 • 2 min
4 tipy, kde v Európe zažiť očarujúcu Veľkú Noc

Ak máte vo zvyku počas veľkonočných sviatkov prežiť dni mimo domova a vycestovať do sveta, možno vás inšpiruje niekoľko našich tipov na miesta, kde sú sviatky Veľkej noci mimoriadne očarujúce.

slovakia

left justify in out

Mozartova a habsburgovská Viedeň s najväčšou vežou z vajíčok, Benátky a piknik na vode, pražské dobroty či rozkvitnutá aristokratická Craiovia?

Viedeň, Rakúsko

Nám tak blízka rakúska metropola je elegantná a pôvabná v každom ročnom období, cez Veľkú noc o to viac. Je opakovane vyhlasovaná v rôznych medzinárodných rebríčkoch za jedno z najbezpečnejších, najprívetivejších, najzelenších, ale aj najkultúrnejších miest na svete. Cez Veľkú Noc je Viedeň plná vznešených koncertov vážnej hudby, odvšadiaľ znie Mozart, Strauss, či Wagner… Môžete obdivovať desiatky výstav, prechádzať sa v parkoch, po nábreží Dunaja, posedieť na výbornej káve či sacherke.

Cez Veľkú Noc Viedeň ožije aj mnohými pestrými sviatočnými trhmi. Za jeden z najkrajších sa považuje ten na zámku Schönbrunn – v bývalom elegantnom sídle Habsburgovcov. Na pozadí barokového zámku ponúkne tento rok 75 vystavovateľov najrôznejšie kulinárske špeciality, rôzne dekoratívne veľkonočné ozdoby a ručné výrobky. Deti sa zabavia na viacerých atrakciách, na kolotoči poháňanom bicyklom, či v detskom múzeu, dospelí si môžu vychutnať "Jazz am Ostermarkt". Trh sa otvára už 16. marca.

Na staroviedenskom veľkonočnom trhu na Freyungu, peknom starom námestí v Starom meste, sa každoročne stavia najväčšia veža z vajíčok v Európe s približne 40 000 maľovanými veľkonočnými vajíčkami. Nájdete tu aj množstvo veľkonočných špecialít od veľkonočného chleba osterpinze až po pečeného veľkonočného baránka a pre najmenších tvorivú veľkonočnú dielňu. Hudobná zábava na Staroviedenskom veľkonočnom trhu sa začína každý deň o 16.30 hod, trh môžete navštíviť už od 15. marca. Veľkonočný trh Am Hof je tiež venovaný veľkonočným zvykom so zdobenými vajíčkami a rôznymi dobrotami a takisto je otvorený už od 15. marca.

Benátky, Taliansko

V legendárnom očarujúcom meste na vodách sú oslavy Veľkej Noci zmesou náboženských zvykov a miestnych tradícií. Na ikonických miestach, ako je Bazilika svätého Marka sa konajú bohoslužby, po ktorých nasledujú živé procesie a hostiny s veľkonočnými špecialitami, ako sú frittelle – chutné talianske šišky a colomba – veľkonočný výborný koláč. Azda najznámejšou benátskou veľkonočnou tradíciou je Scoppio del Carro, akýsi "Výbuch voza". Obrovský voz sa premáva ulicami a keď vozík dorazí do cieľa na námestí San Marco, je zapálený a hrá všetkými svetlami.

V dňoch pred Veľkou nocou začínajú majitelia obchodov v Benátkach zdobiť svoje výklady obrovskými farebnými čokoládovými vajíčkami, ktorým je neuveriteľne ťažké odolať a robia atmosféru mesta o to krajšiu.
Čo sa týka piknikovania, tak ako všetko ostatné v Benátkach, aj Benátčania majú trochu odlišnú verziu. Partie sa vydajú na piknich v člnoch a buď si rozložia tábor na obľúbenom ostrove, alebo si vyberú pokojné miesto uprostred lagúny, kde zakotvia a urobia si prvé kúpanie v sezóne. (Aspoň tí odvážnejší!)

Craiova, Rumunsko

O rumunskej Craiove sa hovorí ako o jednom z najkrajších miest východnej Európy, plnom parkov, kvetov a zelene. Je tu aj najväčší prírodný park v strednej a východnej Európe – 100-hektárový park Nicolae Romanescu (celkove tvorí zeleň v meste až 800 hektárov). Park navrhol francúzsky architekt Édouard Redont a získal zlatú medailu na Svetovej výstave v Paríži v roku 1900. Je úžasným krajinným šperkom s pôvabným stredovekým zámkom, jazerami, vodopádmi, visutým mostom, hipodrómom, velodrómom pre milovníkov cyklistiky a zoologickou záhradou. V priaznivých mesiacoch – aj okolo Veľkej noci sa tu koná množstvo kultúrnych akcií, koncertov, divadelných predstavení…

Celá Craiova, kedysi obľúbené a vyhľadávané mesto rumunskej šľachty a aristokracie, na jar doslova zakvitne nádhernými farbami a omamne vonia. Okrem svojich parkov a prírody ponúka návštevníkom aj nádhernú architektúru, množstvo velkolepých kostolov, historických pamiatok, pôvabné staré město. Navštívte niektoré z pozoruhodných múzeí, jedným z artefaktov mesta je aj 30 000 rokov stará ženská lebka, svedčiaca o histórii jedného z nejstarších ľudských sídiel na Balkáne.

Praha, Česko

Už od 16. marca sa otvárajú Veľkonočné trhy aj na Staromestskom či Václavskom námestí v Prahe. Každý deň sú otvorené od 10.00 do 22.00. Menšie trhy nájdete aj na Mariánskom námestí, Námestí Na Kampe či Námestí Mieru.
V drevených stánkoch nájdete množstvo tradičných výrobkov, kulinárskych pochúťok, šperky, sklené, keramické diela, čipkárske umenie, bábiky v tradičných krojoch. Ochutnajte šunku na ražni, grilované klobásky, langoše…

Starometské námestie ožije každodenne koncertami, kapelami, tanečnými a folklórnymi súbormi. Deti si tu môžu pohladiť zvieratká priamo v ohrade na námestí, zapojiť sa do tvorivých dielní na výrobu veľkonočných ozdôb.
Navštívte vo veľkonočnej Prahe vežu Starej radnice, Týnsky chrám či Kostol sv. Mikuláša.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies