OSN sa zamerala na čínsky región, dochádza tu k sústavnému porušovaniu ľudských práv

NETKY.SK • 26 Február 2021, 22:23 • 2 min
OSN sa zamerala na čínsky región, dochádza tu k sústavnému porušovaniu ľudských práv

ŽENEVA - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová upozornila na potrebu nezávislého a komplexného posúdenia situácie ľudských práv v čínskom regióne Sin-ťiang.

slovakia

left justify in out

Oblasť vyvoláva obavy v súvislosti s detenčnými zariadeniami pre moslimských Ujgurov a ďalšie skupiny, ktoré Čína nazýva výcvikovými centrami. Komisárka tiež zároveň zdôraznila, že aktivisti, právnici a ochrancovia ľudských práv čelia v Číne nespravodlivým obvineniam, väzbe a procesom.

 

img


Komisárka, ktorá v piatok predstavila Rade OSN pre ľudské práva svoju pravidelnú správu o situácii ľudských práv vo svete, uviedla, že jej úrad pracuje na nájdení "vzájomne prijateľných parametrov" pre jej návštevu Číny vrátane zmieneného regiónu. Snahy zariadiť takúto návštevu komisárky pre ľudské práva siahajú ešte pred pred jej nástup do funkcie v septembri 2018.

Bacheletová uznala pokrok Číny v boji proti ochoreniu COVID-19, ale podotkla, že tam naďalej obmedzujú základné práva a občianske slobody "v mene národnej bezpečnosti a reakcie na COVID-19". Viac ako 600 ľudí vyšetrujú len pre účasť na protestoch v Hongkongu.

 

img

 

V spojitosti s Ujgurskou autonómnou oblasťou Sin-ťiang komisárka uviedla, že jej úrad okrem iného vyšetruje správy o svojvoľnom zadržiavaní, zlom zaobchádzaní a sexuálnom násilí v tamojších ústavoch.

Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva Ravina Shamdasaniová uviedla, že pokračujú diskusie o prípravnej technickej misie, ktoré by mohli vydláždiť cestu komisárkinej ceste do Číny. Hovorkyňa vysvetlila, že takáto misia je potrebná, aby zabezpečili zmysluplný prístup pre Bacheletovú.

 

img

 

Spomenula aj Európu 
Komisárka vo svojej správe upozornila aj na Rusko, niektoré krajiny v juhovýchodnej Ázii či juhoamerické štáty. Podotkla tiež, že niektoré európske vlády obmedzili prácu skupín obhajujúcich práva migrantov, pričom spomenula zhruba 50 prípadov z Nemecka, Grécka, Talianska, Malty, Holandska a Španielska z ostatných piatich rokov. Bacheletová tiež varovala pred vplyvom pandémie na ľudské práva.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona