19 vecí, ktoré si nesmiete zabudnúť na festival

NETKY.SK • 10 Júl 2019, 16:04 • 2 min
19 vecí, ktoré si nesmiete zabudnúť na festival

BRATISLAVA - Či už máte radi rytmy country, alebo sa vyžívate v tónoch tvrdšej hudby, môže vás na festivale veľa vecí zaskočiť. Strašiakom môžu byť rozmary počasia, zlé hygienické zázemie, prehriatie, ale aj obyčajný hlad.

slovakia

left justify in out

Väčšiny nepríjemností na hudobnom festivale sa môžete vyvarovať. Stačí do batohu pribaliť pár drobností, ktoré zaručia, že jediné, čo vás na festivale zamrzí, bude posledný koncert a návrat domov.

 

Rozmary počasia: Buď pripravený!

 

Hlavným nepriateľom festivalových návštevníkov je počasie. To sa predpoveďou často neriadi a prinesie dážď alebo zimu, hoci rosničky hlásili na celý víkend slnečno. Ťažiskovým obsahom vášho batohu by tak nemalo byť len letné oblečenie.

 

Hoci teplomer ukazuje na poludnie cez tridsať stupňov, rozhodne nezabudnite na teplejší odev. Večer aj v noci teploty klesajú, a tak pri poslednom koncerte o druhej ráno budete radi za každú vrstvu oblečenia, v spacáku potom za vlnené ponožky.

 

Pri náhlych zmenách počasia na festivale využijete napríklad softshellové bundy. Je to vhodný variant kompromisu medzi bundou a mikinou. Neprefúknu ani nepremoknú a sú príjemné na tele. Keď príde dážď, oceníte pláštenku a čižmy.

 

img

 

Aj keď sa festivalové areály po výdatných dažďoch často menia v arény bahenných zápasov, neznamená to, že musíte opustiť svoj módny štýl. Dnes už sú na výber aj dizajnové kúsky, takže nie je problém zohnať potrebné bodkované gumáky so zladenou pláštenkou.

 

Okrem zimy, dažďa, búrok a ďalších nepríjemných vrtochov počasia vás ale môže čakať aj pravý opak. Teplo najlepšie prečkáte v kombinácii šortiek a horného dielu plaviek pre dámy a v kúpacích kraťasoch pre pánov. Plavky sú teda ďalšou položkou zoznamu do festivalového batohu.

 

Pri ostrom slnku sa v areáloch často nie je kam schovať. Odporúčame preto pribaliť aj letný klobúk a slnečné okuliare. Bez nich totiž riskujete zápal spojiviek a úpal, čo vám môže pobyt na hudobných akciách veľmi znepríjemniť.

 

Hygiena ako základ

 

Kozmetike sa na festivale nevyhnú ani muži. Hneď ráno, po prebudení v stane, treba osviežiť ústnu dutinu. Mini balenie zubnej pasty vystačí na celý festival a fľaštička ústnej vody je vítaným doplnkom. Cestovné balenie kozmetických potrieb sú k dostaniu vo všetkých kvalitných drogériách.

 

Vlhčené obrúsky zase nahradia základné hygienu, keď rade do spŕch nie je konca a na hlavný stage už prichádza obľúbená kapela.

 

Pri príprave raňajok vám príde vhod tiež zatvárací nôž, či už krájate chlieb alebo otvárate fľašu ranného vyslobodzovacieho piva. Pred vstupom do areálu festivalu ale nechajte nôž radšej v stane. Kontrola pri vstupe by vám ho mohla zobrať.

 

img

 

Obed si dajte v tieni. Slnko totiž najviac páli práve okolo poludnia. Opaľovací krém sa hodí po celý deň, ale medzi jedenástou a treťou sa natrite určite. Nezabudnite ani na antibakteriálny gél, ktorý vám umyje ruky aj nasucho bez vody. Nie všetky festivaly totiž v areáli ponúkajú dostatočné množstvo korýt s tečúcou vodou. Gél tak oceníte hlavne pri ochutnávaní festivalovej kuchyne.

 

Po obede prichádza na rad zaslúžený odpočinok. Obľúbené kapely si zrovna dali pauzu, tak je čas vyraziť do stanového mestečka a trochu sa natiahnuť alebo posedieť. Pre milovníkov pravého kempovania odporúčame pribaliť na festival skladacie sedadlo. Posedávanie okolo stanu tak bude oveľa pohodlnejšie.

 

Jedlo, pitie a spanie

 

Keď cukor v krvi klesá a prichádza popoludňajšia únava, energiu vám dodá potrebný energetický gél alebo tyčinka. Energetické gély pomáhajú potlačiť prvé známky únavy a dopĺňajú stratené energetické rezervy. Obsahujú totiž nielen sacharidy, ale aj zložky zapojené do ich metabolizmu. Niektoré gély sú navyše obohatené aj o taurín, ktorý je známy pre svoje stimulačné účinky.

 

Energetickí pomocníci vo forme gélu majú svieže ovocné príchute, po festivalových obedoch v podobe čínskych rezancov alebo gyrosu tak pre vás budú príjemným spestrením jedálnička. Vďaka postupnému účinku vám navyše sila vydrží až do večerných koncertov, kedy na scénu prichádzajú tie najzaujímavejšie kapely.

 

img

 

Večer prichádza čas na teplejšie oblečenie a repelent. Na festivale konanom v blízkosti vody budú komáre určite, tak sa nezabudnite pripraviť. Vhod príde tuhá forma repelentu, ktorá zaberá menej miesta a pri vstupe do areálu vám ho nezoberú, čo sa pri spreji môže ľahko stať.

 

S prichádzajúcou tmou oceníte tiež vlastný zdroj svetla. Ideálna je čelovka, ktorá vám ušetrí veľa nepríjemností pri večernej hygiene. Na mobilných toaletách svetlo nie je a vo večernej džungli stanov sa s ňou budete lepšie orientovať. V stane sa vám potom vďaka nej podarí nájsť všetko potrebné, až sa budete ukladať k spánku.

 

Dobrým tipom sú štuple do uší, najmä pre tých, ktorí majú ľahké spanie. Zábava na festivale totiž nikdy nekončí a aspoň trocha spánku je potrebná. Na ráno majte pripravený "šumák" do vody, ktorý vás dostane z opice.

 

Dobrá rada na záver

 

Či už je horúco, alebo chladnejšie, dodržujte pitný režim. P.S.: Pivo sa do neho nepočíta.

 

Nikdy nezabudnite tiež na doklady, peniaze, platobnú kartu a lekárničku. Vaše osobné lieky, niečo na bolenie krku, hlavy a menštruačné bolesti môžu prísť vhod vždy.

 

Keď k tomu pridáte náplasť a prípadne malý obväz, bude to stačiť. Väčšie zdravotné ťažkosti alebo dokonca úrazy rieši zdravotná služba, ktorá je na každom festivale k dispozícii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies