16-ročná Greta Thunbergová sa objaví na titulke týždenníka Time

NETKY.SK • 17 Máj 2019, 8:30 • 2 min
16-ročná Greta Thunbergová sa objaví na titulke týždenníka Time

ŠTOKHOLM - Švédska ekoaktivistka Greta Thunbergová sa vďaka organizovaniu protestov za boj proti klimatickým zmenám stala svetoznámou, teraz sa objaví aj na obálke nového vydania prestížneho amerického týždenníka Time.

slovakia

left justify in out

Greta Thunbergová je študentkou a má len 16 rokov. Napriek tomu už dokázala naozaj veľké veci.  Iniciovala študentské protesty za ochranu klímy, ktoré sa vďaka nej začali organizovať po celom svete. "Teraz sa prihováram k celému svetu," napísala Thunbergová vo štvrtok na Twitteri a pridala fotku, ktorá bude na obálke časopisu Time spolu s odkazom na príslušný článok.

 

Greta sa stala mediálne známou v auguste minulého roka, kedy začala organizovať piatkové študentské protesty nazývané „Piatky za budúcnosť“. Do povedomia celého sveta ich dostala pomocou sociálnych sietí, ktorými vyzývala študentov, aby sa pridali. Protesty sa tak začali organizovať v krajinách celého sveta a sú čoraz masovejšie. Protestujúci žiadajú vlády jednotlivých štátov, aby v otázke ochrany klímy postupovali oveľa razantnejšie.

 

Ako sa Thunbergová priznala, k protestom ju viedli vlastné zdravotné problémy, konkrétne boj s ťažkou depresiou, do ktorej upadla po tom, ako sa v škole učili o dôsledkoch klimatických zmien. "Zdalo sa mi, že nič nemá zmysel, že nemá zmysel chodiť do školy, keď neexistuje žiadna budúcnosť," vysvetľuje. A tak sa rozhodla, že najúčinnejším liekom bude, ak sa sama iniciatívne zapojí do snahy „zachrániť svet“.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

School strike week 38. #climatestrike #fridaysforfuture #schoolstrike4climate

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

Greta odvtedy absolvovala mnohé významné návštevy. Pred mesiacom bola napríklad u pápeža, ktorý jej snahy veľmi podporuje. Vystúpila tiež v Ríme, v britskom parlamente, na Svetovom ekonomickom fóre v Davose či na klimatickej konferencii OSN v poľských Katoviciach.

 

Je fascinujúce, čo tak mladé dievča dokázalo. A plánuje v tom pokračovať. Ako uviedla, má množstvo kritikov, ktorí ju atakujú predovšetkým prostredníctvom internetu, no podľa jej vlastných slov si z toho ťažkú hlavu nerobí.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona