15. Cena veľvyslanca Japonska

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 13:24 • 2 min
15. Cena veľvyslanca Japonska

BRATISLAVA - Veľvyslanectvo Japonska v Slovenskej republike si Vám s radosťou dovoľuje oznámiť, že 15. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená pani Nane Furiya za jej dlhoročný prínos k prehlbovaniu priateľstva, vzájomných vzťahov a výmen v oblasti kultúry medzi Japonskom a Slovenskou republikou.

slovakia

left justify in out

Slávnosť spojená s odovzdaním cien sa konala 19. apríla 2023 na rezidencii veľvyslanca Japonska v SR.
Privítame aktivitu každého média, ktoré sa rozhodne informovať o udelení Ceny. V prípade potreby dodatočných informácií, kontaktujte prosím Sekciu kultúry a PR Veľvyslanectva Japonska v SR.


O Cene veľvyslanca


Cena veľvyslanca Japonska sa udeľuje jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám, ktorí svojimi aktivitami výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. V Slovenskej republike bola Cena veľvyslanca Japonska udelená po prvýkrát v roku 2014 združeniu Anime Crew, organizátorovi festivalov Comics Salón a AnimeSHOW.


·O ocenenej


Nana Furiya, rodáčka z Tokia, žije a tvorí v Pezinku. Študovala na bratislavskej VŠVU v ateliéri voľnej grafiky a knižnej ilustrácie prof. Dušana Kállaya. Knižnej ilustrácii sa venuje od roku 1985 a doposiaľ vytvorila ilustrácie pre viac ako 60 kníh, pričom v niektorých prípadoch bola aj autorkou textu. Jej knihy vydávajú prevažne japonské vydavateľstvá, niektoré vyšli aj v prekladoch na Taiwane, v Južnej Kórei, Číne a v USA. Spomeňme aspoň niektoré z nich - Jašterica a jarné farby svetra, Lišiakov obchod s priateľstvom, Maľovaná ABECEDA, Ezopove Bájky alebo Namiko na hubách. Je tiež autorkou výtvarných návrhov známky a obálky prvého dňa s pečiatkou FDC, ktoré pri príležitosti 32. letných olympijských hier v Tokiu vydala v apríli 2021 Slovenská pošta.


Jej ilustrácie reprezentovali Japonsko na viacerých ročníkoch BIB a za svoju prácu získala množstvo významných ocenení - Cenu Spolku grafikov na „Exlibris Bratislava ´95“, „International Golden Pen" na 40. medzinárodnom Bienále Ilustrácií v Belehrade 1999, či Cenu Gozan – povzbudenie pre ilustráciu v Japonsku 2009.


Pani Nana Furiya bola spoločne so svojím manželom, významným slovenským ilustrátorom Petrom Uchnárom, hybnou silou a hlavnou organizátorkou jedinečného výstavného projektu s humanitárnym poslaním „Z ruky do ruky: Odkaz 11. 3. 2011“, ktorý zrealizovali po veľkom zemetrasení, ktoré zasiahlo východnú oblasť Japonska v roku 2011. Finančné prostriedky získané z predaja výtvarných diel poslúžili konkrétnym ľuďom postihnutým katastrofou.

V rokoch 2019 až 2022 spolupracovala s japonským vydavateľstvom Kaisei a vydala sériu článkov pod názvom „Dobrú chuť! Chutné Slovensko Nany Furiye“. V článkoch priblížila život na Slovensku a jeho kultúru stravovania, pričom v každom predstavila jedno slovenské jedlo doplnené vlastnými ilustráciami a milými príbehmi zo života na Slovensku s rodinou a priateľmi.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies