Irán sa podľa USA snaží o jadrové vydieranie

NETKY.SK • 6 November 2019, 07:16 • 2 min
Irán sa podľa USA snaží o jadrové vydieranie

WASHINGTON - Spojené štáty obvinili Irán z tzv. "jadrového vydierania" v súvislosti s najnovším oznámením Teheránu o rozšírení procesu obohacovania uránu. Zároveň avizovali, že budú pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na iránsky režim.

slovakia

left justify in out

"Irán nemá nijaký presvedčivý dôvod na rozširovanie svojho programu obohacovania uránu... okrem jasného pokusu o jadrové vydieranie, ktorý len prehĺbi jeho politickú a ekonomickú izoláciu," vyhlásil vo včerajších hodinách hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí.

 

img

 

Spojené štáty budú podľa neho pokračovať vo vyvíjaní maximálneho tlaku na režim v Teheráne, aby ho následne donútili upustiť od citlivých jadrových aktivít. Prezident Iránu Hasan Rúháni oznámil, že sa obnoví obohacovanie uránu v zariadení Fordo, ktoré bolo zmrazené v súlade s jadrovou dohodou z roku 2015. Okrem toho avizoval, že v krajine sa naplní 1044 centrifúg uránovým plynom, čo predstavuje ďalšie porušenie jadrovej dohody s mocnosťami.

 

img

 

V priebehu tohto roka Irán pozastavil plnenie viacerých záväzkov zo spomínanej dohody a pohrozil, že od nej úplne odstúpi. Príkladom je obohacovanie o urán nad hranicu, ktorá bola zmluvne dohodnutá. 

 

Teherán týmito krokmi reagoval na rozhodnutie Spojených štátov, ktoré v roku 2018 od dohody jednostranne odstúpili a následne zaviedli voči tejto krajine na Blízkom východe tvrdé sankcie. Zvyšné štáty, ktoré dohodu podpísali, vyvíjajú pokus o jej záchranu.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies