10 vecí, ktorých sa treba pred novým rokom vzdať

NETKY.SK • 13 December 2023, 19:00 • 2 min
10 vecí, ktorých sa treba pred novým rokom vzdať

Čo skutočne znamená veci pustiť a ako to môžete dosiahnuť ešte pred začiatkom nového roka.

slovakia

left justify in out

Posledné dni pred prehupnutím sa do nového roka sú vhodným obdobím na to, aby sme sa trochu zastavili, rekapitulovali a povedali si, ktoré bremená už ďalej do nového roka nemusíme/nechceme či nevieme ďalej niesť…

Môže to byť čokoľvek – od toxických vzťahov cez zlozvyky (prejedanie sa, necvičenie, klebetenie, márnenie času…) až po pocity ľútosti, viny či hnevu pre minulé udalosti.

Nech už sme urobili v minulosti či tento rok akékoľvek zlé rozhodnutia, zažili zradu, odmietnutie, spadli, zlyhali, prelom rokov nás nabáda, aby sme to nechali v starom roku, pohli sa ďalej a pozreli sa do nadchádzajúcich dní bez zbytočných záťaží.

Ako to však urobiť, ako naozaj veci pustiť, aby sa už našimi dňami nevliekli a dovolili nám zažívať nové, lepšie veci? Aj psychológovia a odborníci na túto tému sa zhodujú, že existuje niekoľko vecí, ktoré treba urobiť, aby sme sa naozaj efektívne pohli v živote ďalej…

1. Prestaňte sa vidieť ako obeť a ľutovať sa. Také pocity ešte nikdy v živote nikomu nepomohli. Áno, v živote sa dejú neférové veci a pravdepodobne sa stali aj vám. No zostať stáť na mieste s pocitom ukrivdenia a trvaní na tom, že svet, život, oni mi dlžia… Verte, je to len strata času.

2. Nečakajte na ospravedlnenie, spravodlivý rozsudok, odplatu. Zlé veci nechajte za sebou a spravodlivosť nechajte Bohu. Túžba po pomste, zadosťučnení je spaľujúca a drží vás v pazúroch minulosti. Od zlých ľudí, ktorí vám urobili zlé veci sa aj tak s najväčšou pravdepodobnosťou nikdy nejakého „prepáč“ nedočkáte…

3. Namiesto sebaľutovania a spytovania: „Prečo práve ja???“ skôr pátrajte po tom, čo vás doviedlo k zlej udalosti, rozhodnutiu, vzťahu. Spoznajte vzorec správania, ktorý vám ublížil, rozmotajte ho a naučte sa novým, zdravým a konštruktívnym.

4. Určite za sebou nechajte v starom roku ľudí, ktorí si vás nevážia, zosmiešňujú vás, manipulujú vami, odhovárajú vás, zastavujú… jednoducho nedovoľujú rásť do vašej skutočnej identity a plného potenciálu. Vzťahy s ľuďmi sú jeden z kľúčových faktorov, zodpovedných za naše napredovanie a psychickú pohodu.

5. Definujte si, čo chcete v novom roku dosiahnuť. Buďte vecní, dajte si ruku na srdce a posúďte, ktoré zo zvykov vo vašich dňoch vás v týchto cieľoch brzdia a odďaľujú od nich. Rozlúčte sa s nimi!

6. Prekonajte strach z neznámeho! Často nám bráni v tom, aby sme napredovali len náš strach z toho, že nevieme, čo nás čaká. Verte, to presne nevie naozaj nikto, ani ten nejlepší a najprecíznejší plánovač. Otvorte sa možnosti, že prídu aj veci nečakané, ktoré nebudete mať pod kontrolou. Len tak môžeme rásť.
 

7. Neočakávajte, že dokonalý bude život, ľudia okolo vás, vy… Nič také neexistuje. Zbavte sa ťarchy perfekcionizmu, pripustite, že veci, ľudia, okolnosti sú nedokonalé, nemajte nereálne očakávania, a žite naplno a radostne s tými kartami, ktoré práve máte v rukách.

8. Odpustili ste už všetkým vo vašom živote? Tak vás čaká ešte jedno odpustenie. Určite odpustite sebe! Láska a láskavosť k sebe nie je žiadny egoizmus, je to nutnosť dobrého vzťahu s osobou, s kterou žijete 24 hodín denne a potrebujete ju za najlepšieho a dôverného parťáka. Prijatie seba rovná sa aj psychické a telesné zdravie.

9. Zastavte negatívne myšlienky, pocity, prístup, sebaodsudzovanie… Pozorujte chvíľu tok svojich myšlienok, slov… Nakoľko sú pozitívne a dokážu vám vytvoriť krajší zajtrajšok? Prečo so všetkými toxickými slovami a myšlienkami, plnými pochybností, odsudzovania a úzkostí.

10. Hľadajte pravdu! O sebe, svojom živote, svojej budúcnosti. Zbavte sa falošných presvedčení, ktoré vás viedli do začarovaného kruhu a problémov. Nebojte sa pozrieť sa na veci nadhľadu, pripustite, že váš život môže byť krajší a lepší, ako ste na neho hľadeli doteraz…

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies