Vysokí štátni predstavitelia môžu pracovať aj s pozitívnym výsledkom na COVID-19, opozícia však dáva výstrahu

NETKY.SK • 28 December 2020, 10:40 • 2 min
Vysokí štátni predstavitelia môžu pracovať aj s pozitívnym výsledkom na COVID-19, opozícia však dáva výstrahu

BRATISLAVA - Prezidentka SR, člen vlády SR či poslanec Národnej rady SR môžu vykonávať svoju prácu aj po tom, čo sa sami nakazili ochorením COVID-19 či sa s pozitívnym človekom na toto ochorenie stretli. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorú zverejnilo Ministerstvo vnútra SR na svojej stránke.

slovakia

left justify in out

Výkon profesie 

Svoju prácu môžu robiť za predpokladu, že nemajú klinické príznaky ochorenia a svojou absenciou na pracovisku môžu vážne ohroziť zabezpečenie chodu štátu, prípadne je ich účasť nevyhnutná pri riešení mimoriadnych úloh.

 

img


Medzi ďalšie osoby v osobitnom režime patrí generálny prokurátor SR, predseda Najvyššieho kontrolného úradu SR, verejná ochrankyňa práv a predseda Ústavného súdu SR.
 

Podmienky na pracovisku 
Osoby v osobitnom režime môžu pracovať za podmienky, že budú používať respirátor typu FFP2 bez výdychového ventilu, alebo s jeho prekrytím chirurgickým rúškom. Dezinfikovať musia iba prostriedkami s plným virucídnym účinkom a používať by mali rukavice.

 

img

 

Tiež by mali obmedziť svoj pohyb po pracovisku na najmenšiu možnú mieru. Stravovať by sa mali bez prítomnosti iných osôb, respektíve za prítomnosti iných pozitívnych osôb, ktoré nemajú klinické príznaky ochorenia.

 

Kritika opatrení 
Poslanec NR SR Miroslav Kollár (Za ľudí) uviedol, že vláda a vedenie parlamentu nemalo nikdy dostať poslancov do situácie, keď musia na rokovanie prísť osobne aj napriek pozitivite na koronavírus. Vo svojom statuse na sociálnej sieti poukázal na to, že na prípravu online rokovania a hlasovania upozorňovali jeho kolegovia zo strany Tomáš Valášek a Juraj Šeliga vedenie parlamentu ešte v apríli 2020.

 

 

Podľa Kollára je zbytočný aj časový stres schvaľovania niektorých legislatívnych riešení, keďže o problémoch s predlžovaním núdzového stavu sa vie niekoľko mesiacov. Zároveň napísal, že ráno mal negatívny test na COVID-19 a po rokovaní parlamentu pôjde pravdepodobne do dobrovoľnej karantény.

 

Vyjadrenie opozície 
Opozičný poslanec Robert Fico (Smer-SD) vo svojom profile na sociálnej sieti tvrdí, že každému poslancovi NR SR, ktorý je pozitívny na COVID-19 a príde dnes na rokovanie pléna, hrozí väzenie od štyroch do desiatich rokov pre trestný čin šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby.

 

 

Zároveň vyzval generálneho prokurátora, aby vládnej koalícii vysvetlil, že vyhláškou hlavného hygienika nemožno obchádzať trestnoprávnu zodpovednosť poslancov parlamentu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona